Cene po osobi već od 255
Helsinki, Finska - Helsinki, Finland

Avio karte - Beograd - Helsinki

Pronađite najeftinije aviokarte i platite je na rate.

Helsinki je glavni najveći grad Finske.Grad Helsinki je političko,privredno i upravno sedište Helsinkija. Grad broji preko 1,3 miliona stanovnika.

Naočigled mirna, živopisna i uredna prestonica Finske, Helsinki neprestano nudi nešto novo i zanimljivo svojim posetiocima.Trećinu površine grada čini zelenilo, pa ne čudi što su mir i priroda svuda oko vas gde god da se nalazite. Helsinški arhipelag se sastoji od 330 ostrva, koja omogućavaju sjajan odmor od gradske vreve. Ovaj primorski grad lociran je u Finskom zalivu, na Baltičkom moru.Grad koji je najbolje istražiti biciklom ili pešice, odavno je prepoznat kao svojevrstan grad dizajna. Jedinstven je i po tome što je to jedini grad na svetu koji ima svog direktora dizajna.

U Helsinkiju se nalazi nekoliko svetskih bisera moderne arhitekture 21. veka. Među njima su Univerzitetska biblioteka, Kapela tišine Kampi i Centralna biblioteka (Oodi) u obliku drvenog broda sa staklenim krovom.Dizajn se ovde slavi tokom cele godine i može se slobodno reći, predstavlja stanje duha. Grad se transformiše svakog septembra tokom Helsinške nedelje dizajna i sa 120 izložbi i pratećih programa privlači oko 60.000 ljubitelja dizajna iz celog sveta. Ukoliko želite da uživate u finskom dizajnu, Dizajnerska četvrt je pravo mesto za to. Čini je prostor koji zauzima 25 ulica sa izborom od 200 butika, ateljea, muzeja, galerija i kafića. Kada ste već ovde ne bi trebalo propustiti posetu Muzeju dizajna, Muzeju finske arhitekture, Aalto kući i Umetničkom muzeju Didrihsen.

Istorijska četvrt Helsinkija pravi je raj za ljubitelje istorije i neoklasicističke arhitekture. Četvrt čine tri bloka u srcu grada tik uz more, a slojevi istorije sežu do perioda ruske i švedske vladavine nad Finskom. Trg Senata jedinstvena je alegorija političke, verske, naučne i komercijalne moći u centru grada. Trg i njegova okolina čine najstariji deo prestonice, a značajne građevine koje ga okružuju su Helsinška katedrala, zgrada Vlade, zgrada Univerziteta i Sederholm kuća, inače najstarija zgrada u Helsinkiju.

Trajektom posetite ostrvo Suomenlina. Ovde se nalazi istoimena tvrđava koju je UNESCO uvrstio u svoju Listu svetske baštine.

Valuta u Finskoj je euro.

Vremenska razlika između Beograda i Helsinkija je +2 sata.

Udaljenost od Beograda do Helsinkija vazdušnom linijom iznosi 1737km.Direktnih letova još uvek nema ali sa letom sa presedanjem se stiže za oko 5 sati i 5 minuta.

O aerodromu ✈

Međunarodni aerodrom Vanta Helsinki (Helsinki Vantaa International Airport) je glavni aerodrom istoimenog grada, od koga je udaljen severno 17km.Napravljen je 1952. godine za potrebe letnjih Olimpijskih Igara. On je najveći aerodrom države Finske i glavni hab nacionalne avio kompanije Finnair. Aerodrom ima 2 terminala.

Aerodrom raspolaže sa dva salona:

●Finnair salon – šengenska zona, gejt 22, radno vreme od 5.30am do 24:00pm.

●Finnair salon – ne-šengenska zona, tranzitni odeljak, blizu gejta 50, radno vreme od 5.30am do 24:00pm. Poseduje dva krila: Finnair Biznis Wing i Finnair Platinum Wing

Transfer sa aerodroma

●Autobus – HSL autobus 615 polazi sa oba terminala i ide do centra grada (40 minuta vožnje). Autobus 620 isto povezuje aerodrom i centar grada noću. Finnair City Bus povezuje aerodrom sa Centralnom Železničkom stanicom (30 minuta).

●Taksi vozila se nalaze ispred oba terminala. Postoje Airport Taxi i Yellow Line. Putovanje traje oko 30 minuta.

Pogledajte još avio karte

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama