Cene po osobi već od 225

Avio karte - Beograd - Edinburg

Pronađite najeftinije aviokarte i platite je na rate.

Edinburg je grad u Ujedinjenom Kraljevstvu i glavni grad Škotske. Prema nekim procenama, u gradu živi oko 500.000 stanovnika, a Edinburg je drugi po veličini grad u Škotskoj posle Glazgova.
Edinburg je danas centar Generalne skupštine škotskih crkava i dom nacionalnih ustanova, kao što su Nacionalni muzej, Nacionalna biblioteka i Nacionalna galerija Škotske, ali i najveći finansijski centar u Ujedinjenom Kraljevstvu posle Londona. Edinburg je takođe i univerzitetski grad, a poznat je i po godišnjem Edinburškom festivalu, kao i po uličnoj zabavi Hogmanej.Ovaj grad je pun raznih muzeja i galerija, ali i prilično starih građevina.

Najpoznatija znamenitost Škotske jeste Edinburški zamak. Tamo se može videti zapanjujuća kolekcija krunskog nakita, ali i Kamen sudbine.Pored ovog velelepnog zamka, Edinburg ima da ponudi i palatu i opatiju Holirudhaus. U pitanju je zvanična kraljevska rezidencija Edinburga. Katedrala Svetog Žila je glavna crkva u Edinburgu, a sagrađena je davne 1243. godine. U njoj se nalaze spomenik žrtvama Prvog svetskog rata.
U Edinburgu se može videti i veličanstvena Kraljevska botanička bašta, druga najstarija bašta u Velikoj Britaniji.Obavezno posetite spomenik Grejfrajars Bobija, terijera koji je 14 godina sedeo kraj groba svog gospodara, odbijajući da ode.
Glavni muzeji i galerije koje treba posetiti u Edinburgu su Nacionalni muzej Škotske (tamo se nalazi čuvena ovca Doli, prvi klonirani sisar na svetu), Nacionalna galerija Škotske (sadrži slike Anrija Matisa i Pabla Pikasa), Muzej detinjstva (sadrži kolekciju lutaka i igračaka), ali i Naučni centar Edinburga koji ima veoma poučne trodimenzionalne filmove.

O aerodromu ✈

Najprometniji aerodrom u Škotskoj i peti najprometniji u Ujedinjenom Kraljevstvu, Aerodrom Edinburga (EDI) se nalazi oko 10 km zapadno od centra grada i ima dve piste i jedan putnički terminal. Oko 35 avio-kompanija saobraćaju sa EDIa, uključujući British Airways, EasyJet, Flybe, KLM, Lufthansa i Ryanair. Neprestani nacionalni letovi dostupni su između Aerodroma Edinburga i destinacija širom Ujedinjenog Kraljevstva. Neprestani međunarodni letovi dostupni su ka drugim tačkama u Evropi, kao i Africi, Bliskom Istoku i Severnoj Americi. Mogućnosti putnog transporta na Aerodromu Edinburga obuhvataju taksi, iznajmljivanje automobila, tramvaje i gradske ili međugradske autobuse.

Aerodrom raspolaže sa dva salona:

●Aspire Lounge na aerodromu Edinburg- Nalazi se u delu za odlaske. Prava prilika da pobegnete od gužve, završte poslovne obaveze u poslednjem trenutku ili se jednostavno opustite, bez obzira na klasu putovanja ili avio kompaniju.
●NO. 1 Lounge – Salon sa prozorima od poda do plafona, koji omogućavaju izvanredan pogled na pistu.

Gosti mogu uživati u: sveže pripremljenim jelima po narudžbi, nagrađivanim penušavim vinom, craft pivima, vrhunskim alkoholnim i bezalkoholnim pićima, neograničenom internetu, TV-u, časopisima i magazinima i sl. Putnici koji su kupili propusnicu za salon, imaju pravno na korišćenje brze trake, bespatno.

Postoji i mogućnost rezervacije mesta u salonu unapred, putem interneta.

Transport sa aerodroma

Putnici se mogu različitim prevoznim sredstvima mogu prebaciti od aerodroma do centra grada:
●Autobus – The Airlink 100 express saobraća do centra grada i Edinburgh Haymarket železničke stanice. Vreme putovanja do centra grada je 20 minuta. Kreće iz dela gde su dolasci za domaće letove. Tokom noći, N22 linija saobraća svakih 30 minuta. Vreme putovanja je oko 28 minuta.
●Tramvaj – povezuje aerodrom direktno sa centrom grada. Polasci su im svakih 8 do 12 minuta. Karte se mogu kupiti na mašinama koje se nalaze na tramvajskoj stanici. Vreme putovanja je oko 35 minuta. Postoji i transfer The Citylink od aerodroma do Aerodroma Glazgov gde je vreme putovanja 60 minuta, a karte se mogu kupiti u autobusu ili online.
●Taxi – vozila više kompanija se nalazi ispred dela za dolaske. Vozila se mogu rezervisati putem interneta. Vreme putovanja i cena variraju u zavisnosti od doba dana. Obično putovanje traje oko 25 minuta.
●Rent-a car -predstavništva više rent-a car kompanija se nalaze u zgradi terminala. Kod nekih kompanija moguća je rezervacija putem sajta. Vozila se nalaze u delu koji je povezan sa terminalom natkrivenom pešačkom stazom.

Pogledajte još avio karte

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama