Cene po osobi već od 191

Avio karte - Beograd - Dablin

Pronađite najeftinije aviokarte i platite je na rate.

Dablin je glavni i najveći grad Rebublike Irske i najveći grad ostrva Irske. U gradu živi nešto više od pola miliona stanovnika,dok na širem području grada živi oko 1.800.000 stanovnika.Nalazi se u provinciji Lajnster na istočnoj obali Irske na ušću reke Lajfi.Reka Lajfi deli grad na dva dela, na severni i južni deo koji su povezani mnogobrojnim mostovima od kojih je najpoznatiji O Konelov most.

Jedna od verovatno najpoznatijih atrakcija Dablina jeste Triniti koledž. On se nalazi u samom srcu grada i najstariji je univerzitet u Irskoj.Grafton Strit je glavna lokacija za šoping u Dablinu i nalazi se nedaleko od Triniti koledža.Park Svetog Stefana je odlično mesto za laganu šetnju nakon kafe u Grafton Stritu.U parku se takođe nalazi i jezero sa patkama, a u samom centru se nalazi i predivno ukrašena fontana.Trg Merion je najveći džordžijanski trg u Dablinu koji je pun privatnih rezidencija i kancelarija. U njegovom centru se nalazi lep park sa statuom čuvenog dablinskog pisca, Oskara Vajlda.Hristova katedrala je prva crkva u Dablinu koja je osnovana 1028. godine i napravljena u potpunosti od drveta.Pored Hristove katedrale, u Dablinu se nalazi i Katedrala Svetog Patrika koja je istovremeno i nacionalna crkva Irske.

Jedna od neizostavnih atrakcija Dablina je Dablinski zamak, nekada je bio centar administracije a danas se koristi samo za posebne ceremonije i izložbe, a ponekad i za koncerte. U njemu se nalaze i brojni muzeji kao što su mali muzej Dablina,Nacionalni muzej Irske,Nacionalna galerija Irske,Muzej Džejmsa Džojsa…

Najpoznatije pivo Irske je Guinness na koje su Irci posebno ponosni.

Irska ima jednu vremensku zonu i u odnosu na Srbiju , razlika u vremenu je -1 sat.

Zvanična valuta je euro.

Beograd je od Dablina udaljen vazdušnom linijom 2149km, direktan let iz Beograda ne postoji ali i sa letovima sa presedanjem se do Dablina može stići za oko 5 sati i 55 minuta.

Najbrži direktan let iz Budimpešte za Dablin traje 3 sata i 15 minuta.Avio kompanija Ryanair direktno leti na relaciji Budimpešta – Dablin.

O aerodromu ✈

Aerodrom Dablin (Dublin Airport) je najprometniji aerodrom u Irskoj. Nalazi se na 9.6km severno od centra grada.

Aerodrom raspolaže sa tri salona

● Executive Lounge – smešten u sklopu terminala 1, blizu siguronosnih provera. Salon je podeljen na dve oblasti, obe su otvorenog tipa i imaju sličnu ponudu. Salon je na raspolaganju putnicima koji putuju biznis klasom avio kompanija Turkish Airlines, British Airways i Air France.

● Salon terminal 1 – nalazi se na drugom spratu, a do njega se može stići liftom ili stepenicama. Radno vreme salona je od 04:30h do 21:15h

● Salon terminal 2 – se nalazi unutar dela za siguronosnu proveru, radno vreme drugog salona je od 05h do 21h.

Transport na aerodrom Dablin

● Autobus espresso Airlink  – espresso Airlink saobraća od aerodroma do glavne autobuske stanice u Dablinu, do  O’Connell ulice u centru grada kao i do glavne željezniče stanice  Heuston. Kreće sa aerodroma na svakih 15-20 minuta, staje ispred izlaza iz grade terminala 1.
● Bus espresso Aircoach  – aktivan je 24h, prevozi putnike do centra, periferije kao i do drugih irskih gradova. Broj autobusa koji prevozi do centra je 700 i kreće na svakih 15 minuta. Nalazi se ispred zgrade terminala 1.
● Javni prevoz (Dublin Bus)  – predstavlja najjeftiniji način prevoza sa aerodroma do centra grada. Lako ih je prepoznati jer su žuti dvospratni autobusi. Broj autobusa koji ide do centra je 41. Putnike kupi kod terminala 1 na svakih 10 minuta.
● Taksi  – Taksi udruženja se mogu naći ispred zgrade terminala 1. Vožnja do centra grada traje oko pola sata.

Pogledajte još avio karte

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama