Lisabon

Lisabon

Opšte aktivnosti

Lisabon je najveći i glavni grad Portugalije smešten na zapadnoj obali Iberijskog poluostrva. Širi se na ušću reke Težo sa lepom panoramom klasičnih zdanja, trgova, avenija i srednjevekovnih četvrti. Ovaj impresivni grad predstavlja najzapadniju prestonicu “starog kontinenta”.

Lisabon je princeza gradova sveta iz vremena velikih otkrića kojoj se klanjalo duboko more. Kupa se u sunčanoj atmosferi Atlantika, u njegovoj blagoj klimi i izobilju sunca i cveća. Šarm Lisabona izvire iz narodnog i aristokratskog, običnog i veličanstvenog. Kao i sve najlepše prestonice čuva svoje prvorazredne arhitektonske i kulturne spomenike. Sa istom strašću čuva i stare tradicije i običaje na ulicama i trgovima koji ga ukrašavaju, a u čijim restoranima se može uživati uz Vinjo Verde ili Porto. Lisabon obiluje velelepnim palatama i plemićkim rezidencijama nastalim prilivom bogatstva iz svojih kolonija.

Moderni Lisabon je danas administrativna i trgovačka prestonica zemlje. Trg Rosorio je bez sumnje najživlja tačka grada. Taj karakter je nasledio još od srednjeg veka kada su se tu slavile najveće svetkovine. Ovaj trg je bio pozornica mnogih javnih spaljivanja u vreme inkvizicije. Centar trga krase dve lepe barokne fontane koje najveći deo svog šarma duguju cveću kojim su skoro stalno okružene. Praca de Comercio je bez sumnje najlepši trg grada, viđen sa Teža, neodoljivo podseća na Veneciju, ali je oporiji, strožiji, klasičniji od bilo kog trga italijanskih gradova.
Ulica Augusto predstavlja srce grada i glavnu pešačku zonu gde se može sresti najveći broj turista.
Zaštitni znak Lisabona je belemski toranj. Ovaj elegantni manuelni toranj podignut je na ušću reke Težo u Atlantik. Boraviti u Lisabonu a ne posetiti ga, pravi je greh.

Možda i najveće i najznačajnije bogatstvo Lisabona je nesvakidašnje bostoljubivo stanovništvo. Beskrajna ljubaznost i srdačnost stanovnika Lisabona nadvisuje svu lepotu pejzaža i monumentalnost arhitekture. Imati portugalce za prijatelje ili barem poznanike vrlina je svakog čoveka naše planete. Da li je ovo dovoljno jak razlog da spakujete svoje kofere i posetite Lisabon?

Država Portugal
Jezici koji se govore portugalski, španski
Valuta EUR

Sport i priroda

Sport i priroda Lisabon je pravi sportski grad. Fudbalski klub Benfika koja je poslednjih godina redovni učesnik Lige Šampiona u srcima je kako stanovnika Lisabona tako i naših sportskih zaljubljenika iz razloga što boje ovog kluba uspešno brani nekoliko naših fudbalera.

Noćni život

Noćni život Lisabon predstavlja metropolu mladih koji iz čitave Evrope dolaze da uživaju u noćnom životu grada bogatog diskotekama, noćnim klubovina, barovima. Odlikuju se niskim cenama - mnogo nižim od istih u drugim evropskim gradovima. Noćni provod počinje u kasnim popodnevnim časovima. Iako je zvanično radno vreme do 3-4 ujutru, diskoteka do 6, ne retko se dešava da objekti produže radno vreme dokle god postoji pozitivna energija gostiju.

Vip Inn Berna Hotel

Av. António Serpa, 13, Avenidas Novas, 1069-199 Lisabon, Portugal
Cena po sobi po noćenju od 60

Više informacija

Rezervišite

Hotel Real Palacio

Rua Tomás Ribeiro, 115, Avenidas Novas, 1050-228 Lisabon, Portugal
Cena po sobi po noćenju od 95

Više informacija

Rezervišite

Alif Campo Pequeno hotel

Lisabon
Cena po sobi po noćenju od 90

Alif Campo Pequeno hotel se nalazi u centru Lisabona, u Više informacija

Rezervišite

Avenida Park Residence

Cena po sobi po noćenju od 65

Više informacija

Rezervišite

Rezervacije putem formulara na sajtu ili slanjem email poruke na hoteli@jumbo.rs