Atina

Atina

Opšte aktivnosti

Atina je glavni i ujedno najveći grad Grčke. Predstavlja, administrativno, kulturno, ekonomsko i saobraćajno središte ove južnoevropske republike.

Atina se često naziva kolevkom zapadne civilizacije. Jedan je od najstarijih svetskih gradova čija se istorija beleži preko 3400 godina. Smatra se začetnicom demokratije. Atina je centar ekonomskog, političkog i kulturnog života u Grčkoj, rodno mesto Sokrata, Perikla, Sofokla i drugih značajnih filozofa, pisaca i političara. Grad je jedan od glavnih svetskih cenatara za arheološka istraživanja. Ovo popularno turističko odredište ima čak 148 pozorišta. Danas je Atina grad sa oko 3 miliona stanovnika gde se susreću moderno i tradicionalno.
Tri ključne tačke moderne Atine čine trg Sintagma, Monastiraki, i trg Omonia. Za turiste je nezaobilazan i kvart Plaka koji se nalazi nešto južnije, sa spletom uličica u podnožju Akropolja, a ako krenete ka istoku, naići ćete na obnovljene kvartove Thissio i Gazi. U Plaki se nalazi veliki broj restorana sa tradicionalnom grčkom kuhinjom.

Atinska regija

Atinska regija je oblast koja zauzima veći deo priobalskog dela poluostrva Atike. Između Atine i okolnih mesta građene su tokom godina kuće, prodavnice, poslovni i turistički objekti, tako da se spojio grad sa okolnim mestima i stvorio jednu celinu (Izmedju Atine i Pireja je sličan odnos kao između Beograda i Zemuna). Pirej je prvenstveno jedna velika luka do koje se stiže vrlo lako metroom iz centra Atine. Autobusi širom atinske regije saobraćaju do 24 časa uveče, a posle toga možete taksijem. Autobuski prevoz je dobar i jeftin, a postoji i metro. Autobusi su podeljeni po grupama u zavisnosti od daljine odredišta i povezuju gotovo svaki kutak Atike.

Država Grčka
Jezici koji se govore grčki, engleski
Valuta euro (EUR)
Vizni režim Za građane Srbije nije potrebna viza za Grčku

Sport i priroda

Sport i priroda Atina je grad poznat po sportu. U Atini su se održale prve olimpijske igre daleke 1896. godine, da bi se nakon više od sto godina, 2004. upravo u Atini Olimpijske igre ponovo održale u ovom gradu, i tada je za te potrebe napravljena ili obnovljena kompletna sportska infrastruktura, koja se tiče svih postojećih olimpijskih sportova

Noćni život

Noćni život U Atini je noćni život vrlo raznovrsan, a grad naročito živi u toku letnjih meseci. Mesta za izlazak su različitog tipa, od tradicionalnih taverni u četvrti Plaka, do modernih klubova.

Kultura i istorija

Kultura & istorija Atina se često naziva kolevkom zapadne civilizacije. Jedan je od najstarijih svetskih gradova čija se istorija beleži preko 3400 godina. Smatra se začetnicom demokratije. Atina je centar ekonomskog, političkog i kulturnog života u Grčkoj, rodno mesto Sokrata, Perikla, Sofokla i drugih značajnih filozofa, pisaca i političara. Grad je jedan od glavnih svetskih centara za arheološka istraživanja. Ovo popularno turističko odredište ima čak 148 pozorišta.

Best Western Plus Embassy Hotel

22, Timoleontos Vasou, Atina, 11521, Grčka
Cena po sobi po noćenju od 105

Više informacija

Rezervišite

Best Western My Athens Hotel

Keramikou 3, Atina, 10437, Grčka
Cena po sobi po noćenju od 55

Više informacija

Rezervišite

Ilissos Hotel

Kallirois 72 & Syngrou Avenue, Atina, 11741, Grčka
Cena po sobi po noćenju od 95

Više informacija

Rezervišite

Fresh Hotel

26 Sofokleous & 2 Klisthenous, Atina, 10552, Grčka
Cena po sobi po noćenju od 115

Više informacija

Rezervišite

Arethusa Hotel

6-8 Mitropoleos Str- 12 Nikis Str, Atina, 105 63, Grčka
Cena po sobi po noćenju od 70

Više informacija

Rezervišite

Rezervacije putem formulara na sajtu ili slanjem email poruke na hoteli@jumbo.rs