Kina beleži manje turista zbog zagađenosti

Broj stranih turista u glavnom gradu Kine Pekingu smanjen je 10 odsto 2013. u odnosu na prethodnu godinu zbog visoke atmosferske zagađenosti.
 

 
 
Kako navode kineski mediji, Peking je 2013. posetilo oko 4,5 miliona stranih turista, što je 10 odsto manje u odnosu na 2012, a razlog smanjenja posećenosti je velika zagađenost vazduha, preneo je AFP.
Prvi pad broja turista u Pekingu od 2008, poznatom po istorijskim obeležijima kao što je Zabranjen grad ili Kiniski zid registrovan je tokom prvog semestra 2013.
Prema studiji turističkog udruženja iz Pekinga – zvanične institucije za nadgledanje turističkog sektora – pad broja turista je rezultat usporenog privrednog rasta na svetskm nivou, konkurencijom drugih azijskih metropola i precenjenosti juana.
U studiji se, međutim, podvlači da je smanjena posećenost Pekinga posledica zagađene atmosfere, u čije poboljšanje Kina ulaže značajne napore.
Ogromnoj zagađenosti vazduha u Pekingu koja je prošle godine 40 puta prevazilazila granicu preporučenu od Svetske zdravstvene organizacije je dat ogroman medijski prostor u svetu, a zatvaranje fabrika i restrikcije prodaje automobila su neubedljive mere kineske vlasti u borbi protiv zagađenosti.
Mere vlade u cilju podsticanja turizma kao što je mogućnost boravka u Pekingu 72 sata bez prethodno odobrene boravišne vize nisu dale željene rezultate.
Izvor: Tanjug
 

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama