Važeći carinski propisi u Srbiji

Poznavanje osnovnih carinskih propisa od esencijalne je važnosti za svakog putnika, kako bi izbegao probleme sa kojima može da se susretne na graničnom prelazu, bilo naše ili neke druge zemlje.
Prvi savet bi bio – prijavite na izlasku iz zemlje sve vredno što nosite sa sobom, kako ne biste imali problema prilikom ulaska u zemlju koja je destinacija vašeg privremenog boravka ili prilikom povratka kući, piše “Travel magazin”.
Kontrola robe koja se unosi u zemlju je daleko strožija u odnosu na kontrolu onoga što se iz nje iznosi, jer je u interesu svake države da zna šta se unosi u zemlju i da li je to zaista namenjeno ličnoj upotrebi ili je planirano da se njenom prodajom zaradi dobit koja neće biti prijavljena državi.
Roba koju putnici iznose iz zemlje ne podleže, naravno, plaćanju carine, a putnik može pored predmeta koji spadaju u lični prtljag (garderoba, sredstva za ličnu higijenu, razna tehnička roba, sportski rekviziti, lekovi i slično) izneti i dodatne predmete koji su mu potrebni za svrhu putovanja (digitalne kamere, različite video i audio plejere, lap-topove i tako dalje), s tim što ih mora prijaviti na carini, kako bi dobio odgovarajuću potvrdu o iznosu tih predmeta iz zemlje.
Obrazac o prijavljenoj robi potpisuje i overava carinski službenik. Prilikom povratka iz inostranstva navedeni obrazac služi putniku kao dokaz da se radi o stvarima koje su privremeno iznete iz zemlje i na njih neće biti u obavezi da plati carinu. Prilikom ulaska u zemlju carinik ima pravo da pregleda prtljag putnika i utvrdi da li je zaista sva roba koja podleže carinjenju prijavljena. U slučaju da se utvrdi da nešto nije prijavljeno, protiv putnika se pokreće carinski prekršaj, a roba se privremeno oduzima.
Važno je znati da iz naše zemlje svi predmeti i dela koja imaju određenu umetničku ili kulturnu vrednost mogu da se iznesu jedino uz posedovanje dozvole Ministarstva za kulturu Republike Srbije. Roba koja podleže carinjenju može se cariniti po skraćenom postupku kada ukupna vrednost robe ne prelazi 3.000 eura. Ukoliko je vrednost robe veća, putnik će biti upućen u redovan postupak carinjenja.
U sklopu carinskih povlastica omogućeno je da se bez prijavljivanja u zemlju unesu i litar žestokog alkoholnog piać, jedan parfem, jedna toaletna voda, boks cigareta ili 250 grama duvana. U Srbiju je moguće uneti neograničeni iznos novca, dok je dozvoljena svota za iznos novca do 5.000 eura u bilo kojoj valuti. Više od toga se ne sme izneti, osim ako putnik poseduje potvrdu od banke da je u njoj novac kupljen ili podignut. U ovu kategoriju spadaju i čekovi i hartije od vrednosti.
Stranci i osobe koje se nalaze na privremenom radu u inostranstvu su dužni da prilikom ulaska u zemlju prijave sav novac koji imaju kod sebe. Ukoliko to ne učine, a na izlazu se utvrdi da imaju više od dozvoljene svote, novac će im biti oduzet.
Kada se putnik nalazi u tranzitu kroz našu zemlju, on je dužan da prijavi privremeni unos robe ili novca. Ukoliko na izlasku iz naše zemlje bude obavljen pretres i utvrdi se da određena roba ili novac nisu prijavljeni, putniku će sve biti oduzeto, a protiv njega će biti pokrenut carinski prekršaj.
Iz naše zemlje je zabranjeno iznositi i unositi robu koja je namenjena prodaji, različite opijate, oružje i municiju.
Ukoliko dođe do problema sa carinskim vlastima u stranoj zemlji obavezno kontaktirajte konzularno predstavništvo Srbije kako biste mogli da dobijete dodatne informacije i pomoć.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama