Tuzlanska vlada blokirala letove Ryanair-a

Vlada Tuzle odbila je ove sedmice da potpiše ugovor sa Ryanairom kojim bi niskotarifna aviokompanija počela da leti do drugog najprometnijeg aerodroma u Bosni i Hercegovini od narednog meseca. Budžetski prevoznik, koji je prodavao karte za letove iz Veezea i Baden Badena za Tuzlu, koji su trebali biti lansirani 2. odnosno 4. septembra, trebalo je da otkrije niz novih destinacija nakon što je ove sedmice potpisao ugovor sa vladom, među ostalim koji su u početku bili London Stansted i Memmingen a kasnije Stokholm i Malta.Vladi je trebalo  dva meseca da obavesti Ryanair da neće potpisati ugovor. Niskotarifna aviokompanija sklopila je sličan sporazum sa lokalnim vlastima u Banjaluci, iz kojih održava letove.

Ryanair je obustavio prodaju karata za Tuzlu nakon odluke kantonalne vlade. Pre samo dve sedmice,  sa aerodroma Tuzla izjavili su : „Ryanair planira dugoročno leteti za Tuzlu i mi smo u raspravi oko novih destinacija. Izvodimo studije kako bismo identifikovali potražnju za određenim destinacijama. Ryanair je više nego dobrodošao na aerodromu Tuzla kako bi pokrivao smanjenja usluga kompanije Wizz Air otkako je uveo letove iz Sarajeva i Banjaluke “. Od tada je vlada Tuzlanskog kantona smenila generalnog direktora aerodroma Eseda Mujačića.

Aerodrom Tuzla polako se oporavlja od tekuće pandemije koronavirusa i njenog 75-dnevnog zatvaranja prošle godine. Wizz Air, koji ima bazu na aerodromu, trenutno opslužuje četrnaest destinacija. Njen izvršni direktor Jozsef Varadi posetio je ove sedmice Bosnu i Hercegovinu i sastao se sa zvaničnicima aerodroma Tuzla. Tokom prve polovine godine aerodrom Tuzla dočekao je 89.326 putnika, što je pad za 25,9% u odnosu na isti period prošle godine, a pad za 67% u 2019. godini. „Naš cilj je da opslužimo milion putnika godišnje. Aerodrom ima i kapacitet i mogućnosti. To se može postići samo kada se ukinu sve epidemiološke mere “, napomenuli su sa  aerodroma Tuzla.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama