Satelit otkrio 17 nestalih piramida

Najpoznatiji holivudski arheolog Indijana Džons velika je inspiracija mladima naučnicima, ali nova dostignuća prete da ga zauvek gurnu u istoriju.
“Žao nam je, Harisone Forde, Indijana Džons je stara škola”, poručuje američki arheolog Sara Parak koja je najpre na satelitskim snimcima otkrila dosad nepoznate piramide i hramove, a onda je otputovala u Egipat i uverila se da snimci savršeno odgovaraju stvarnosti.
Uz pomoć tehnologija namenjenih svemirskim istraživanjima, u laboratoriji na Univerzitetu Alabame, koju finansira NASA, naučnici su u zemlji faraona otkrili 17 nepoznatih piramida, više od hiljadu grobnica i 3.000 drevnih naseobina, piše “Politika”.
“Iskopati piramidu je san svakog arheologa”, rekla je za BBC Sara, pionir svemirske arheologije na Univerzitetu Alabame, i sama iznenađena otkrićima svoje ekipa. Ona i njen tim su analizirali snimke satelita koji kruže 700 km iznad zemlje, a opremljeni su najmodernijim kamerama koje na zemljinoj površini mogu da lociraju objekat prečika manjeg od metra, dok su infracrveni zraci otkrivali različite materijale ispod površine zemlje.
Američki arheolozi uvereni su da je ovo tek početak ovakvog načina rada, jer osim lokaliteta pri površini u Egiptu ima još mnogo nalazišta ispod mulja Nila. Za njih najvažniji momenat je bilo iskopavanje kuće stare 3.000 godina u mestu Tanis, jer se na tom primeru potvrdilo da tehnologija odlično funkcioniše.
Satelitski snimci su se savršeno poklapali sa građevinom. BBC kamere pratile su arheologe na putu u Egipat gde su pokušali da ustanove da li će ono što je video satelit zaista naći ispod površine. Obišli su oblast Sakara, koja u početku nije zanimala egipatske vlasti kao potencijalno arheološko nalazište.
Međutim, kada im je rečeno da se tu možda nalaze dve do sada nepoznate piramide, napravili su probna iskopavanja i sada veruju da je to jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Egiptu.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama