Najviši hotel na svetu

Kula Rouz u Dubaiju, otvorena u decembru 2009. godine i zvanično je najviši hotel na svetu.
Luksuzne sobe u ovom objektu dosežu sve do 72 sprata i čak 333 metra. Interesantno da je i pored ogromnog bogatstva kojim Dubai raspolaže za sva svoja arhitektonska čuda, ovaj projekat morao da stagnira par godina zbog svetske ekonomske krize. Za goste je otvoren sa kašnjenjem od dve godine od prvobitnog plana. Hotel ima 482 sobe, apartmane i u potkrovlju, ali je poznat i po tome što se u njemu uopšte ne služi alkohol!
 Hotel Burdž Al Arab, takođe u Dubaiju, poznatiji kao hotel jedro, već je deset godina jedan od simbola pomenutog grada “čudesa”. Visok je 321 metar i izgrađen je na veštačkom ostrvu. Al Arab zvanično radi od 1999. godine, nakon gradnje od pet punih godina. Jedna od atrakcija za bogataše je i da ovde mogu da dođu helikopterima, zbog specifičnog heliodroma.
Promoteri hotela često dovode sportske zvezde da na ovom mestu pokazuju svoje umeće. Tako je jednom prilikom Tajger Vuds plaćen milion dolara za jednu partiju golfa na heliodromu, koja se završila gađanjem rupe negde na ulicama daleko ispod, a poznati su i teniski mečevi takođe pri vrhu Al Araba.
Baijok tauer u Tajlandskom gradu Bankoku, je još jedan od hotela koji nudi usluge pod oblacima. Objekat ima 673 sobe koje dosežu i do 304 metra. Pogled na panoramu grada je odavde, kažu, veličanstven. Ipak, rekord najvišeg hotela na Tajlandu – Baijok tauer, moraće 2012. godine da prepusti novoj zgradi, koja će do tada biti otvorena i koja će imati apartmane i na 367 metara visine, piše “http://www.politika.rs/”.
Izgleda, da ni severno korejska prestonica Pjongjang ne želi da ostatku sveta prepusti  baš sva najveća graditeljska dostignuća. Naime, i ovde se već gotovo dve decenije bore da nekako ipak finiširaju jednu od najinteresantnijih građevina svetu. Reč je o takođe hotelu, ogromnoj betonsko –  staklenoj piramidi, koja je sa svojih 330 metara visine samo 10 metara niža od najvišeg hotela  Rouz kule u Dubaiju.
Objekat se konačno privodi kraju, nakon velikih problema u izgradnji, a trebalo je da bude otvoren još 1989. godine. Od 1992. radovi su prekinuti, a umesto čak 750 miliona dolara koliko je vlada potrošila na početku gradnje, ispostaviće se da će ukupan ceh na kraju dostići neverovatne dve milijarde dolara, što je 10 odsto bruto dohotka zemlje.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama