U kokpitu kao u kući Velikog Brata

Ministarstvo saobraćaja Ruske Federacije pripremilo je nov zakon o kontroli avio saobraćaja koji podrazumeva, između ostalog, instaliranje nadzornih kamera u pilotskim kabinama.
Nacrta zakona je upućen ruskoj vladi, piše list „Izvestija“, mada zvanično saopštenja s tim u vezi iz Ministarstva nije bilo.
Nezvanično, piloti i osatlo osoblje negoduju i ne žele da budu nadgledani jer je to grubo mešanje u njihov život.
“Piloti provode dosta vremena u kokpitu. Da li možete da zamislite da kamere vašim spavaćim sobama”, pita predsednik sindikata letača Ruske Federacije Miroslav Bojčuk.
Takav predlog je 2000 god bio odbijen u Americi zahvaljujući ujedinjenoj letačkoj asocijacija koja se složno pobunila protiv snimanja. Oni su tada insistirali na tome da će kamere u kokpitu negativno uticati na radne sposobnosti pilota.
Predlagači nobog zakona smatraju drugačije. Kamerama bi se pojačao nadzor pilota i avionskog osoblja, dobile bi se dodatne informacije o događajima u pilotskoj kabini za vreme leta.
Osim toga, Ministarstvo saobraćaja predlaže i da piloti po završenom letu budu podvrgnuti testovima na alkohol i droge.
Ova inicijativa verovatno je posledica istrage koja je pokazala da je pilot aviona “Jak 42” koji se nedavno srušio sa celokupnom hokejaškom ekipom Lokomotive kod Jaroslavlja imao fenobarbital u krvi.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama