Da li trudnica sme u avion

Želja trudnice da putuje, čak i uz dozvolu lekara, nije dovoljna da se ukrca u avion. Avio-kompanije imaju različite uslove u vezi sa bremenitim putnicama.
“Jat Airways” dozvoljava trudnicama da koriste njihove usluge samo ako poseduju potvrdu ginekologa o očekivanom terminu porođaja, i to ako je izdat najranije u 28. sedmici trudnoće.
Takođe, domaći avio-prevoznik zahteva da buduća majka obavesti kompaniju o trudnoći još prilikom rezervacije mesta ili kupovini karte. Svetski avio-prevoznici sami određuju period do kojeg primaju na letove žene u drugom stanju, ali uobičajeno je da one mogu da se ukrcaju do 28. nedelje trudnoće.
Za kasnije se traže potvrde od lekara da im je dozvoljeno da lete. Posle 36. nedelje najverovatnije nijedna kompanija neće rizikovati da se buduća majka porodi baš na njihovom letu.
Pođaj u avionu rizičan i za majku i za bebu, već avio-prevoznici ne žele da preuzmu odgovornost za uznemiravanje drugih putnika. U takvim sitiacijama avioni najčešće slete na najbliži aerodrom, to mnogo košta kompaniju, a drugi u avionu mogu biti nezadovoljni što je došlo do izmena, naročito ako uskoro imaju sledeći let.
Inače, trudnicama se savetuje da sede pored prolaza kako bi lakše mogle da ustaju ili odlaze do toaleta. đe, ginekolozi im predlažu da se obuku slojevito, da ne jedu mnogo, ali da uzimaju dosta tečnosti.
I na kraju, ali ne najmanje bitno, savet budućim mamama koje se boje aerodromskih skenera strunjaci kažu da su potpuno bezopasni za bebu i da trudnice mogu slobodno, čak i više puta tokom trudnoće, da prođu kroz taj neophodni način kontrole pre ukrcavanja u avion.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama