Uzmi potvrdu u RFZO i ne brini o bolestima na putu

RFZO ima ugovore sa pojedinim državama u kojima
Građani Srbije koji turistički putuju ne moraju da plaćaju polisu zdravstvenog osiguranja ukoliko im zatreba hitna i neodložna medicinska pomoć u zemljama sa kojima Republički fond za zdravstveno osiguranje ima sklopljen međunarodni sporazum. To, međutim, ne važi za redovno lečenje, već za urgentne i nepredviđene zdravstvene probleme.
“Reč je o više od 20 zemalja, a tu su Austrija, Belgija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Velika Britanija, Italija, Nemačka, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Rumunija, Slovačka, Francuska i druge. Procedura je utvrđena zakonom i predviđa prethodnu proveru zdravstvenog stanja osiguranih lica. Na osnovu izvoda iz zdravstvenog kartona osiguranika, koji se vodi kod izabranog lekara opšte prakse i stomatologije, nadležna lekarska komisija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje daje nalaz, mišljenje i ocenu na osnovu koje se izdaje potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu”, kaže za “Politiku” Sanja Mirosavljević iz RFZO-a.
U skladu sa zakonom, potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite važi 90 dana od dana izdavanja (u slučaju privatnog boravka u inostranstvu).
“Osiguranik koji se ne pridržava propisane procedure ne može da ostvari pravo na naknadu troškova koji su nastali korišćenjem hitne medicinske pomoći za vreme boravka u inostranstvu, izuzev ako je međunarodnim ugovorom predviđena mogućnost naknadnog izdavanja potvrde o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu. Tada se, u naknadnom postupku, sprovodi procena njegovog zdravstvenog stanja pre odlaska u inostranstvo i nastali troškovi zdravstvene zaštite se nadoknađuju”, objasnila je Mirosavljević.
Kada je reč o državama sa kojima Srbija ima potpisan Sporazum o socijalnom osiguranju, a koji se odnosi na oblast zdravstvenog osiguranja, osiguranik koji je pre odlaska na put dobio obrazac predviđen istim tim sporazumom, tokom privremenog boravka u inostranstvu ima pravo na korišćenje zdravstvene zaštite ako postoji hitnost. Sa tim državama, sporazum predviđa situaciju da osiguranik ne plaća zdravstvenu uslugu, već nadležni ino-nosilac osiguranja naknadno fakturiše zdravstvenu uslugu RFZO-u. Ino-osiguranik je prema principu jednakog tretmana izjednačen u pravima sa domaćim osiguranikom.
“U suprotnom, kada je reč o državama sa kojima Republika Srbija nema potpisan Sporazum o socijalnom osiguranju, osiguranik koji je pre odlaska na put pribavio potvrdu o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu ima mogućnost da ostvari pravo na naknadu troškova korišćenja hitne medicinske pomoći za vreme privremenog boravka u inostranstvu. Osigurano lice koje se ne pridržava propisane procedure takvo pravo ne može ostvariti”, napominju u RFZO-u.
U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da se kod njih može zaključiti ugovor o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju za slučaj korišćenja zdravstvene zaštite za vreme puta i boravka u inostranstvu koji se odnosi samo na državljane koji imaju overenu zdravstvenu knjižicu. O svim detaljima svaki osiguranik bi sam trebalo da se raspita u RFZO-u.
 mogu da reše urgentne i nepredviđene zdravstvene probleme, ali je potrebno da najpre uzmu potvrdu.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama