USA JE OTVORENA ZA TURISTE

Nakon prethodnih najava da će se Sjedinjene Američke Države otvoriti za turistička putovanja, napokon je doneta odluka da se USA otvara za turiste od 08. Novembra 2021.

Američke vlasti su donele odluku da dozvole ulazak svim vakcinisanim putnicima uz obaveznu potvrdu o vakcinaciji i negativan test.

Svi putnici koji avionom dolaze u SAD, a nisu imigranti ili državljani SAD, moraće da budu u potpunosti vakcinisani ili da dostave dokaz o statusu vakcinacije pre nego što se ukracaju u avion za SAD.

Izuzetak se primenjuje za putnike mlađe od 18 godina i za one koji iz medicinskih razloga ne mogu da prime vakcinu, za putnike čiji se ulazak smatra hitnim, a nisu imali pravovremeni pristup vakcini.

Vakcinisani putnici će osim potvrde o vakcinaciji morati da prilože i test na COVID-19 rađen tri dana pre polaska i zahtevanu potvrdu o zdravstvenom stanju u slučaju da su preležali COVID-19, dok će putnici koji spadaju u grupu izuzeća morati da prilože test na COVID-19 ne stariji od jednog dana.

Smatra se da je putnik potpuno vakcinisanim ukoliko ispunjava sledeće uslove:

-Dve nedelje (14 dana) nakon primljene jedne doze vakcine
-Dve nedelje (14 dana) nakon primljene druge doze prihvaćene serije od 2 doze
-Dve nedelje (14 dana) nakon što ste primili punu seriju aktivne (ne placebo) vakcine protiv COVID-19 u ispitivanjima vakcine AstraZeneca ili Novavak COVID-19 sa sedištem u SAD
-Dve nedelje (14 dana) nakon što ste primili 2 doze bilo koje kombinacije prihvaćenih vakcina protiv COVID-19 „mix-and-match” u razmaku od najmanje 17 dana*
Ako ne ispunjavate ove uslove, NISTE potpuno vakcinisani. Nastavite da preduzimate sve mere predostrožnosti dok ne budete potpuno vakcinisani.

* CDC nije preporučio upotrebu primarne serije vakcine protiv COVID-19 kombinovane i uparene (mix-and-match). Međutim, takve strategije su sve češće u mnogim zemljama van Sjedinjenih Država. Stoga, u svrhu tumačenja evidencije o vakcinaciji za putovanja u Sjedinjene Države, CDC će prihvatiti kombinacije prihvaćenih vakcina protiv COVID-19.

Za detaljne informacije molimo Vas posetite i sajt Ambasade SAD u Beogradu

 

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama