U bolnici opasnije nego u avionu

Mogućnost smrtnog ishoda zbog neodgovarajuće bolničke nege je jedan prema 300, a u oblacima jedan prema deset miliona.
Svi oni koji se plaše letenja sada imaju manje razloga za bojazan jer je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila da je daleko rizičnije ući u bolnicu nego u avion. Veća je mogućnost da čovek premine u bolnici zbog greške lekara nego da pogine u oblacima usled pogrešne komande pilota ili otkazivanja motora aviona, saopštava SZO.
Prema saznanjima Lajama Donaldsona, koji se u SZO stara o bezbednosti pacijenata, jedan od 300 pacijenata umire zbog neodgovarajuće bolničke nege, dok jedan od deset miliona putnika nastrada zbog kvara letelice, piše “Politika”.
“Ako biste bili u bolnici u bilo kojoj zemlji, moguaenost da budete podvrgnuti lekarskoj grešci bila bi jedan prema 10, a da umrete usled medicinske greške jedan prema 300”, istakao je Donaldson.
Donaldsonova saznanja upozoravaju da zdravstveni sistem još nije zadovoljavajući čak ni u razvijenim zemljama sveta gde se takođe dešava da medicinsko osoblje ne zna svoj posao ili da jednostavno neko ne opere ruke pre pregleda pacijenta.
Oko sto miliona ljudi se svake godine zarazi u bolnici. čak u polovini slučajeva kao uzrok je isplivalo to što osoblje ne pere ruke pre pregleda. Usled nemara i nehigijene bolesnici lako zakače infekciju. Posle toga se desi da pacijent duže ostane u bolničkom krevetu, postane otporan na antibiotike ili u krajnjem slučaju umre. Produženo lečenje posle komplikacija više košta kako pojedince tako i zdravstveni sistem.
U zemljama sa najvišim bruto domaćim proizvodom najčešće su infekcije urinarnog trakta. Prvi uzrok u srednje bogatim i državama u razvoju jesu infekcije tokom operacija, i to u trećini slučajeva.
Pokazuje se da zdravstveni sistemi širom sveta još moraju da se poboljšavaju, zaključuje Donaldson.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama