Saveti za dame putnice

U vremenima kad su žene koje su putovale bez pratnje muškaraca bile avanturistkinje, knjiga “Hints to Lady Travellers” (“Saveti za dame putnice”) iz 1899. Lilijas Kembel Dejvidson bila je pravi vodič u 59 poglavlja o svemu što je damama bilo potrebno za avanturu.
U vodiču se kaže da je najvažniji problem dame putnice sa kim će i kako popiti čaj, pa su čak dva poglavlja rezervisana za čaj i posuđe za to vredno piće. Evo još nekoliko najzanimljivijih saveta iz knjige.
Za biciklizam:
“Nosite samo nekoliko podsuknji, vunene čarape zimi, a pamučne leti; cipele, a ne čizme; neka haljina bude od flanela, uredno složena preko točka, bez visećih tračica da vam ne bi zapele za bicikl. Najbolja boja je siva jer se na njoj najmanje vide mrlje od blata ili prašina, a neće izbledeti na suncu.”

Kako se obući za planinarenje:
“Suknja neka bude praktična – 2,5 do 5 cm iznad ?lanaka…”

Napojnice za taksiste:
“Kočijaši (taksisti tog vremena) obično traže nešto više novca za sebe. To nema pravnog osnova, ali s obzirom na to kako bedno žive, možete tim bednim psima baciti novčiće ili dva.”

Opasnosti na kupanju u moru:
“Nikada ne ići na kurs plivanja u moru bez lekarskog nadzora jer, dok je za neke ta aktivnost vrlo štetna po zdravlje, za druge može biti pod određenim uslovima i smrtonosna.”

Higijena:
“Uvek nosite svoju prenosnu kadu i mirišljave soli…”

Zanimljivo je da knjiga donosi i savete kako odabrati pravu sluškinju koju ćete voditi sa sobom, ali i kako da se zaštitite od mogućih krađa, piše “Press”.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama