Santorini – prvo na listi najlepših ostrva

Santorini je jedna od najslikovitijih, najpoznatijih i turistički najposećenijih destinacija u Grčkoj, a na BBC-jevoj listi najlepših ostrva na svetu zauzeo je prvo mesto.
Po nedavnom izboru britanskog BBC-ja, grčko ostrvo Santorini zauzelo je prvo mesto na listi najboljih ostrva za putovanja, ispred Balija, ostrva Kejp Breton u Kanadi, Borkaj na Filipinima i Velikog koralnog grebena u Australiji.
Santorini je jedno od najlepših grčkih ostrva, a ima i puno naučnika koji ga smatraju ostatkom legendarne izgubljene civilizacije Atlantide.
Današnji izgled ostrva je posledica ogromne vulkanske erupcije koja se dogodila 1.650. godine pre nove ere kada je zapadni deo ostrva bukvalno potpnuo u Egejsko more i sa sobom, prema nekim teorijama, odneo tragove visokorazvijene civilizacije.
Danas je Santorini jedno od najslikovitijih, najpoznatijih i turistički najposećenijih ostrva u Grčkoj.
Hoteli se nalaze na istočnoj strani ostrva u Kamariju, a na zapadnoj strani, na strmoj vulkanskoj litici, na oko 300 metara visine, se nalazi malo mesto Tira, poznato po kućama ofarbanim u plavu i belu, sa jednim od najlepših pogleda na morsko plavetnilo, piše “
Politika“.
Na Santoriniju se nalazi i selo Oja, proglašeno za najlepše turističko selo na planeti.
Na ostrvu su razvijeni turizam, pomorstvo, ali i poljoprivreda. Gaje se masline, vinova loza i južno voće. Ipak, razvijeno hoptelijerstvo, prelep položaj u Egejskom moru, pa i razvijen noćni život, učinili su da Santorini danas predstavlja sinonim za turizam na visokom nivou.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama