Raste potražnja za avionskim putovanjima

Globalni vazdušni transport porastao je u avgustu 6,2 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, a iatovremeno je zabeleženo posrtanje teretnog saobraćaja za 3,8 odsto, saopštieno je iz Udruženja međunarodnih avioprevoznika (IATA).
IATA je podigla prognozu rasta profita avioprevoznika u svetu za 2011. godinu za 73 odsto “zbog snažnije od očekivane potražnje u Evropi na Bliskom istoku”.
“Stopa rasta putničkog prevoza ipak se smanjuje, a transport tereta brže posrće nego prošle godine, kao posledica pada poverenja potrošača zbog usporavanja globalne privrede”, kaže generalni director IATA, Toni Tajler.
Evropski avioprevoznici zabeležili su veću stopu rasta u međunarodnom vazdušnom prevozu u avgustu, od 7,9 odsto, zbog rasta izvoza. Azijsko-pacifički prevoznici registruju povećanje potražnje od 5,3 odsto, za razliku od severno-američkih aviokompanija koje imaju nisku stopu rasta od 2,9.
Vazdušni transport robe ove godine je smanjen 3,8 odsto, a u julu je zabeležen pad od 1,8 procenata.
IATA očkuje da će ukupna potražnja za aviotransportom porasti 5,9 odsto u 2011, čime je revidirana junska procena o rastu od 4,4 procenta.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama