Polisa osiguranja sastavni deo prtljaga

Putno osiguranje postalo je gotovo sastavni deo prtljaga turista. Jer, za nekoliko hiljada dinara lišavaju se brige o zdravlju na putovanju.
U osiguravajućim kućama kažu da potražnja za polisama ne jenjava u odnosu na prethodnu godinu, osim za Egipat, gde ove godine letuje manje turista iz Srbije. Standardne polise, koje koštaju od 1.000 do 2.000 dinara po osobi, uglavnom pokrivaju lečenja – od opekotina do hirurških intervencija sa boravkom u bolnici – a osiguravajuće kuće nude i organizovanje povratka u Srbiju za hitne slučajeve.
U ponudi su često i porodični popusti, pa četvoročlana porodica može u Grčkoj da boravi 10 dana, uz polisu koja košta 2.812 dinara za sve članove, koja pokriva troškove do 35.000 evra. U osiguravajućim kućama pričaju da, za razliku od prethodnih godina, putnici sada kupuju polise za tačan broj dana boravka. “Najveći broj polisa ove godine izdat je za putovanje u Grčku, a potom za Tursku i, znatno manje, za Egipat”, kažu za “Novosti” u “Unika osiguranju”.
Troškove lečenja najčešće odmah preuzima osiguravajuća kuća, kojoj se treba odmah obratiti, iako je nekada dovoljno dati bolničkom osoblju polisu na uvid. Račune do 100 evra, osiguranik obično sam plaća, a novac mu bude refundiran po povratku u zemlju. A skuplja bolnička lečenja, osiguravajuće kuće plaćaju direktno bolnicama.
“Naši osiguranici koji letuju u Crnoj Gori, Egiptu, Turskoj i Bugarskoj, ne moraju da plate troškove lečenja, ako su manji od 100 evra”, kaže Nataša Đurđević, iz “Delta đenerali osiguranja”. U ostalim zemljama plaća troškove do ovog iznosa, ako koristi medicinske usluge ustanova sa kojima naša osiguravajuća kuća ne sarađuje ili ne prijave slučaj na vreme.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama