Piši kad stigneš…u svemir!

Novosađanin Nebojša Jovanović biće prvi srpski državljanin koji že videti Zemlju iz orbite. Za neobičnu avanturu koja traje dva i po sata i košta 200.000 dolara zasad se prijavilo 80.000 ljudi.
Do sada je u svemiru bilo 515 ljudi, a prvi srpski državljanin koji će poleteti u kosmos je Nebojća Jovanović. Ovaj Novosađanin je 2009. godine postao zvanični kandidat za let u vasionu i u oktobru sledeće godine videće Zemlju iz orbite.
Svemirsko putovanje košta 200.000 dolara. Nebojša je kompaniji “Virdžin Galaktik” već uplatio 20.000 dolara depozita, nakon čega je uvršten na listu putnika. Zasad ima kartu i pisanu dozvolu.
“Leti se u raketnom avionu u kojem se nalazi šest putnika koji su zavezani za sedišta i ne upravljaju letelicom, znači nisu kosmonauti već samo putnici. Posebno su angažovani piloti Nase koji rade za ‘Virdžin galaktik’ i oni će upravljati letelicom. Tako da se od putnika ne očekuju okolnosti i uslovi koje treba da imaju piloti”, objasnio je za RTS budći svemirski putnik Nebojša Jovanović.
Učesnicima ove avanture biće testirano psihičko stanje, kontrolisaće im se pritisak, kilaža i visina i svi će morati da nose pelene. Let traje dva i po sata, a u bestežinskom stanju srpski ‘svemirac’ biće od sedam do 10 minuta.
“Ponosan sam što letim kao prvi srpski državljanin. Pre mene će leteti američko-srpska glumica Nataša Pavlović, tako da nas dvoje očekujemo da ćemo maksimalno pokazati svetu šta je Srbija i gde je u ovom momentu”, istakao je Nebojša.
Za ovo nesvakidašnje putovanje zasada se prijavilo 80.000 ljudi i Nebojša se nada da će se naći u društvu nekih svetski poznatih ličnosti. Kao svojevrsnu razglednicu iz svemira svaki putnik će maći iz šatla uživo da uputi poruku ljudima na Zemlji.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama