Montenegro Airlines od danas ne saobraća

Svetska kriza u avio saobraćaju izazvana pandemijom korona virusa odnosi danak obustavljanjem letova i najave gašenja crnogorske nacionalne avio kompanije Montenegro Airlines koja od danas više neće obavljati komercijalni avio saobraćaj.

Iz kompanije je saopšteno sledeće:

“Usled novonastale okolnosti koja se odnosi na odluku Vlade Crne Gore da u daljem periodu neće podržati postojanje nacionalne avio-kompanije, i koja izrazito negativno utiče na bezbednost nastavka odvijanja avio-saobraćaja, procenili smo da je u pitanju nivo rizika koji Montenegro Airlines ne može da prihvati. Ovim obaveštavamo da od 26. 12. 2020. godine u celosti obustavljamo planirani saobraćaj. Bezbednost putnika, posade i vazduhoplova je prioritet kompanije od osnivanja pa do danas. Hvala svim našim putnicima za godine poverenja, putovanja i prijateljstva, i unapred se izvinjavamo svima kojima će ovakva odluka o radu narednih dana i sedmica pričiniti probleme u organizaciji putovanja koja jesu ili planiraju da započnu”.

Prethodno je ministar za kapitalne investicije u Vladi Crne Gore Mladen Bojanić izjavio da se sprema gašenje nacionalne avio kompanije i osnivanje nove, do leta.

Putnici koji su u Jumbo Travel-u kupili avio karte za letove Montenegro Airlines-a, a nisu ih iskoristili biće odmah obavešteni sa naše strane o otkazivanju letova.

Čim dobijemo uputstvo od avio kompanije na koji način su planirali da izvrše refundacije za neiskorišćene karte, postavićemo obaveštenje na ovoj stranici.

Preporučujemo da odmah uradimo rezervacije i avio karte na letovima AirSerbia koji saobraćaju na relaciji Beograd – Tivat tri puta nedeljno (ponedeljak, sreda, subota) i Beograd – Podgorica, svakodnevno.

Nove avionske karte možete kupiti na 8 rata, čekovima ili administrativnom zabranom, a stare karte će vam biti refundirane na vaš račun po pristizanju novca od avio kompanije na naš račun.

Verujemo da će procedura povraćaja novca potrajati pa vas molimo da razumete da se vaš novac nalazi na računu avio kompanije, a ne kod nas.

Mi ćemo da radimo na tome ozbiljno i savesno i učinićemo sve što je do nas da vaš novac dobijete nazad. Tako smo činili i u drugim sličnim situacijama.

Redosled događaja:

25.12.2020. – obavljen poslednji let i obustavljeni svi dalji letovi. Objavljeno osnivanje nove crnogorske avio kompanije do leta 2021.

19.01.2021. – Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Crne Gore Zoran Radunović je najavio pokretanje nove avio kompanije TO Montenegro koja bi trebala da preuzme prava i obaveze stare ali da bude drugačije organizovana, na principima low cost prevozioca. Ukoliko nova kompanija zadrži slotove stare biće mnogo lakše i brže je pokrenuti. Ministar očekuje da bi prvi let već mogao da se obavi početkom aprila 2021.  Još uvek se ne pominju obaveze prema putnicima ali mi verujemo da će i to doći na dnevni red.

30.01.2021 – sutra ističe rok za dostavljanje informacije o preuzimanju slotova na 13 aerodroma u Evropi do kojih je Montenegro Airlines leteo. Jedino je slot koordinacija za Beč otkazana i slot je dodeljen nekoj drugoj avio kompaniji. Švajcarska je ostavila rok do početka letnje sezone. Ukoliko Vlada Crne Gore dostavi informaciju da preuzima slotove i prenosi ih na novu avio kompaniju TO Montenegro to će biti dobar znak da će preuzeti i obaveze stare kompanije. To bi predstavljalo korak dalje prema naplati neiskorišćenih avio karata koje su naši klijenti kupili u Jumbo Travel-u

17.05.2021. – obratili smo se Konzulatu Crne Gore u Srbiji povodom ovog slučaja. Očekujemo odgovor. Nismo dobili nikakav odgovor.

24.06.2021. – podneli smo zahtev stečajnom upravniku za naplatu potraživanja za sve putnike koji su preko naše agencije uplatili svoje avio karte

Odgovor koji smo dobili je u formi informacije da je rok za podnošenje zahteva bio 30 dana od otvaranja stečajnog postupka.

Stečajni postupak je otvoren pred Sudom 28.04.2022, a Montenegro Airlines o tome nije obavestio svoje kupce.

U međuvremenu je prvi stečajni upravnik u slučaju Montenegro Airlines-a uhapšen, a desio se ceo niz nepravilnosti pa se uopšte ne nazire kada će i da li će ovaj slučaj biti pozitivno rešen u korist putnika.

https://www.vijesti.me/vijesti/politika/624521/radulovic-stojanovic-bio-desna-ruka-zejaka-koji-je-u-pritvoru-djelovica-i-skerovica-preporucila-nepoznata-kompetencija/

https://mondo.me/info/Ekonomija/a948866/montenegro-airlines-stecaj-privredni-sud.html

 

 

 

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama