Madeira – smaragd Atlantika

madeira1024x350
Madeira  je vulkanski arhipelag i autonomna portugalska regija čije obale zapljuskuju talasi Atlantskog okeana. Zbog svoje lepote ukrašene egzotičnim cvećem, ovo prelepo ostrvo rajske prirode nazivaju još i cvet Atlantskog okeana.
Udaljena svega 2 sata leta od Lisabona predstavlja pravu turističku oazu i ponos portugalske nacije od koje je udaljena oko 900 km.
Ostrvo Madeira ukupne površine 800 m2, najveće je naseljeno ostrvo kod Portugala, a udaljeno je od Tenerifa, koji pripadaju Kanarskim ostrvima, svega 400 km. Iznenađujuće je da se na njemu nalaze planinski vrhovi visoki i po 1900 m. Srećom po turiste, vuklanska aktivnost prestala je pre oko 6500 godina, ali upravo ta aktivnost obdarila je ovo ostrvo sa plodnim pejzažom.
Pojedini delovi suptropskih šuma kojim je prekriveno ostrvo Madeira (reč „Madeira“ na portugalskom znači „šuma“), uglavnom na severnim padinama, ušli su na listu UNESCO svetske baštine.
Madeira je tokom cele godine odmaralište. Ostrvo proizvodi banane, šećernu trsku i Madeira vino, ali za najveći deo privrednog rasta zaslužan je turizam. Sever ostaje i dalje ruralne prirode, dok na jugu, naročito oko glavnog grada Funšal turizam je dosta razvijen i privlači mnogo turista iz Evrope i sveta, ali i one najprobirljivije putnike. Madeira može da im ponudi buran noćni život, odličnu hranu, ljubazne ugostitelje, sportove na vodi, savršenu klimu i spektakularan prizor.
Do Madeire i svih njenih lepota koje će vam ostati u trajnom sećanju prevozi vas portugalska avio-kompanija TAP.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama