Hamburg – grad sa 2500 mostova

Hamburg je grad koji leži na vodi i često za njega kažu da je severna Venecija ili Amsterdam. U Hamburgu odgovaraju da su Venecija i Amsterdam u stvari južni Hamburg jer zajedno imaju mnogo manje mostova od Hamburga. Da li možete da zamislite grad sa 2500 mostova? Stalna borba sa vodom je ovde itekako prisutna kada duva vetar sa severa podiže se nivo vode reke Elbe, a kada naiđu vode sa planina takođe, samo iz drugog pravca.

DSC_0980

Hamburg je drugi grad po broju stanovnika u Nemačkoj (prvi je Berlin) ali je razvijen železnički i metro saobraćaj doprineo tome da nema gužve na ulicama. Kako je srce grada svuda stari grad idem tamo da otpočnem razgledanje. Bleštavo beli oblaci se savršeno uklapaju na plavoj pozadini nebeskog svoda. Sedim na obali malog jezera Binnenalster i gledam labudove koji prilaze šetačima moleći za hranu.

DSC_0955

Na pristaništu su ukotvljeni mali, rečni brodovi koji vode u obilazak Hamburga sa reke. U odsjaju popodnevnog sunca na površini reke se kupaju tornjevi crkava, stogodišnjih građevina i okolno zelenilo. Rekom krstare mali čamci, jedrenjaci, kanui i još manja plovila na kojima svaka greška košta kupanja u prilično hladnoj vodi. Kako brod zalazi u manje kanale koji prožimaju grad tako se prizor menja. Nailazim na apartmane i vile pored vode koje su sve našle kupce uprkos basnoslovnim cenama. Vožnja je zaista prijala i pomogla da sagledam grad sa reke. U smiraj dana, a to je ovde mnogo kasnije nego u Beogradu, krstarim ulicama na kojima je živo i gde su do kasno u noć barovi puni.

DSC_1075
Ako imate malo vremena najbolji način da sagledate grad i izaberete lokacije koje vam se najviše sviđaju je turistički autobus, hop on-hop off. Pravac kretanja turista je manje – više određen ulicama koje vode od glavne železničke
stanice do trga gde se nalazi Gradska kuća. Na tom putu se mogu pronaći radnje, kafei, restorani i mnoge zanimljivosti. Pravilnim planiranjem grad već dobija i novi pravac kretanja za turiste i to od novoizgrađenog dela Hafen City do trga ispred Gradske kuće. Ovde se sve pažljivo planira i svima su dostupne urbanističke informacije tako da se neće desiti da kupite divan apartman sa pogledom na reku a da onda kada počnete da uživate nikne još jedna zgrada ispred i zakloni isti.
Fasciniran sam izložbom Minijaturne zemlje čuda u čiju izgradnju je uloženo 580.000 sati rada i koja privlači mnogo turista svake godine. U nekoliko odeljaka su prikazane urbane sredine, gradovi I aerodromi kao I krajolici poput {vajrarskih, Austrijskih I drugih, onako kako izgledaju iz aviona.

DSC_1022
Šetajući gradom pored obale reke Elbe koja spaja Hamburg sa Severnim morem nailazim na dvorište u kome je vreme stalo. Tu se mogu kupiti suveniri ili popiti piće a uski prolaz krase murali sa prizorima mornarskog života.
Vožnja brodom na Elbi je sušta suprotnost pitomom krstarenju kroz romantične kanale u centru. Ovo je velika reka koja se 100 kilometara od Hamburga uliva u Severno more a negde na pola puta slatka i slana voda se mešaju. Veliki trajekti prevoze putnike po stanicama usput. Velika reka podseća na Veliki kanal u Veneciji a ostali kanali podsećaju na sporedne venecijanske kanale.

DSC_0995
Sa druge strane je velika luka, najveća u Nemačkoj, treća u Evropi i 15. u Svetu i odatle se u kontejnerima prevoze ogromne količine robe.
Brod dolazi do stanice od koje se pruža peščana plaža 6 kilometara dužine na koju rado svraćaju stanovnici Hamburga. Naravno, to nije neka Mediteranska plaža i kupanje ovde nije moguće ali je Hamburg jedini grad u Nemačkoj koji ima peščanu plažu.
Malo dalje se nalazi prostor koji je nedeljom pun trgovaca ribom, hamburška riblja pijaca. Otvara se u 5 ujutro a prizor je očaravajući, tu možete kupiti tunu tešku 30kg i sve druge morske ribe. Jedini je problem u tome što je jako mala ponuda ribe koja je ulovljena iz prirode već se riba uglavnom uzgaja u ribnjacima u moru, prošla su ona vremena pravih ribara.
Hamburg je tako pozicioniran na severu da Danci i Nemci dolaze kolima a svi ostali avionom ili vozom. Mogu da kažem da Hamburg vredi videti, pogotovo ako su vam se svideli Amsterdam ili Venecija. Avio karte za Hamburg mogu biti skupe ali ako se kombinuje jeftinije avio karte do Berlina i putovanje vozom sa Deutsche Bahn-om onda se može za manje novca dobiti pun ugođaj.

U avionu Lufthanse na letu od Hamburga do Minhena pilot je objavio sletanje ali i trenutni rezultat utakmica grupe G na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Brazilu: Nemačka – USA 0:0  Portugal – Gana 1:0, drugo poluvreme ću pratiti na zemlji.

 

Save