Violina ocarinjena na 380.000 evra

Nemačka carina je zaplenila je od jedne japanske profesionalne muzičarke, violinu koja vredi milion evra i traži joj 380.000 evra za carinu.
Kada je Juzuko Horigome, koja živi u Belgiji, krenula prošle semdice na nastup u Japanu, preko aerodroma u Frankfurtu, nije ni slutila šta je čeka.  
Na carinskoj kontroli su je zaustavili i tražili joj 190.000 evra za njenu violinu koju je napravio majstor Gvranerija 1741. godine. Osim osnovne sume, od nje se traži da palti i dodane troškove, pa tako krajnji zbir iznosi 380.000 evra!
Carinici su instrument konfiskovali zato što muzičarka nije od sebe imala dokment kojim bi dokazala da je violinu kupila odavne 1986. godine.
Bez obzira što se muzičarka bunila objašnjavajući da je u pitanju instrument koji je, zapravo, njen alat za posao. “Koristila sam aerodrom u Frankfurtu mnogo puta i nikada ranije nisam imala ovaj problema”, vajkala se Horigome jednom japanskom listu.
U međuvremenu je carini dostavila dokumente koji dokazuju da je ona vlasnica instrumenta i sada čeka da joj se violina vrati.

Gvranerijeve violine spadaju među najbolje na svetu, podjednako su vredne kao i one koje su pravili Stradivari i Amati.
Dakle, kada krećete na put i nosite neki vredan muzički instrument, obavezno ponesite dokaz da je imate odavno i prijavite je carini još prilikom izlaska iz zemlje.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama