Srpska direkcija za vazduhoplovostvo blokirala letove Ural Arlinesa

Srpska direkcija za civilno vazduhoplovstvo nije izdala dozvolu ruskoj kompaniji Ural Airlines da započne letove između moskovskog aerodroma Domodedovo i Beograda, koji su trebali da počnu sutra. Prevoznik je sada obustavio prodaju karata na ruti. U početku je bilo planirano da se letovi obavljaju jednom nedeljno avionom Airbus A320. To je drugi ruski prevoznik posle kompanije S7 Airlines kojoj nije izdata dozvola za liniju. Srbija i Rusija imaju strog bilateralni sporazum o vazdušnom prevozu. Iako je revidiran 2013. godine kako bi omogućio avio-kompanijama koje nisu Aeroflot i Air Serbia da održavaju operacije između dve zemlje, i dalje u velikoj meri favorizuje dva nacionalna prevoznika.

Rusija je jedno od najvećih tržišta beogradskog aerodroma i uprkos tome što je pandemija koronavirusa i dalje imala dobar učinak. Trenutno Air Serbia, Aeroflot i Nordvind Airlines održavaju letove između Beograda i Moskve frekvencijama koje ruske vlasti ograničavaju na šesnaest nedeljno zbog pandemije. Nordvind je sam otvorio operacije u srpskoj prestonici u januaru, ali se takođe suočio sa problemima dozvola sa srpskim regulatorom. Prošlog meseca su i Aeroflot i Nordvind uveli letove iz Sankt Peterburga za Beograd, dok je Air Serbia obnovila operacije za Krasnodar i Sankt Peterburg, kao i pokrenula operacije za Rostov na Donu. Zbog postojećih ograničenja, i Aeroflot i Air Serbia su do sada često raspoređivali avione širokog tela na letovima između dva glavna grada, uključujući Airbus A330 i mlazni avion Boeing 777, s tim što je ruski prevoznik gotovo isključivo održavao operacije sa svojim Avion A330-200.

Komentarišući svoje ruske operacije, generalni direktor kompanije Air Serbia za komercijalu i strategiju Jiri Marek nedavno je rekao: „Ruska Federacija za nas predstavlja strateški izuzetno važno tržište. Uprkos ograničenjima putovanja, uspeli smo da povećamo broj letova za Moskvu, ponovo pokrenemo usluge do Sankt Peterburga i Krasnodara, pa čak i da uvedemo potpuno novu rutu do Rostova na Donu. Velika potražnja i faktor opterećenja putnika na novoj relaciji pokazali su nam da je to bila dobra poslovna odluka. Nastavićemo da nadgledamo potražnju i brzo se prilagođavamo okolnostima na tržištu “. Ranije ove godine, srpska Direkcija za civilno vazduhoplovstvo takođe je blokirala turski AnadoluJet da započne operacije iz Antalije, koju Air Serbia opslužuje sa više dnevnih polazaka tokom većine dana u nedelji.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama