Prvo prebranac, pa u avion

Aerodrom “Nikola Tesla” obara ovog leta sve rekorde po broju putnika. Mnogi vole da prezalogaje nešto pred put. Rusi kupuju trobojke, a Japanci baš sve.
Na Aerodromu “Nikola Tesla” gužva kao u mravinjaku. Prošle nedelje je, čak, oboren i apsolutni dnevni rekord po broju putnika za poslednjih pola veka! Dnevno, u proseku, kroz beogradsku vazdušnu luku prođe skoro 15.000 ljudi, pa će “Nikola Tesla” ove godine opslužiti 3,5 miliona putnika.
Nikada nije bilo više ljudi koji putuju avionom, a u isto vreme nikada ih nije pratilo – manje osoba. Nekada je, kažu na aerodromu, jednog čoveka pratilo troje, a sada uglavnom svako dođe i ode sam. Ovakav trend “otuđenja” vlada i u svetu, a tome je u Beogradu doprineo i bolji prevoz do grada, kao i skup parking.
Oni koji putuju, pak, na aerodrom dolaze – gladni.
“Istraživanja i u svetu pokazuju da 55 odsto putnika jede na samom aerodromu, jer je bolja ponuda hrane nego u avionu”, kaže za “Novosti” Saša Stanković iz “Dufrija”. U svih osam ugostiteljskih objekata najprodavanija je kafa, ali jedu se i sendviči, salate i, naročito, srpski specijaliteti.
“Nikola Tesla” gotovo da nema konkurenciju na Balkanu jer ga koriste i putnici iz Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske. Njima je Surčin najbliža i najveća vazdušna luka za daleka putovanja i niskobudžetne aviokompanije. Tome je doprineo i veliki broj čarter letova (po 12 dnevno), pa se ispred aerodroma mogu se videti kola iz Slavonije i Semberije.
Tako je u internacionalnom restoranu na samom gejtu u toku meni “best of Britiš” (najbolje od britanskog) u čast Olimpijade, pa stranci jedu stekove i fiš end čips, dok naši vole bogati “engleski doručak”. Ipak, popularniji je domaći restoran pre carinske kontrole gde su na meniju prebranac, gulaš, punjene paprike, proja, pite sa sirom i, najomiljenija, teleća čorba.
I u novinarnicama i prodavnicama sve iskri u znaku Srbije, jer se mnogi tek pred sam ulazak u avion sete da nisu kupili magnet ili dres sa srpskom trobojkom, opanak kao suvenir, pečenicu, vino ili rakiju. Pored ukusa i mirisa iz Srbije kupuju se “Večernje novosti”, a dečji časopisi i DVD filmovi “Pepa Prase” traženiji su od ženskih magazina i folk muzike. Proteklo proleće obeležila je knjiga Žarka Lauševića, a u julu su bili najtraženiji rečnici grčkog i turskog!?
“Kupuju se cigarete, čoko-bananice, grickalice i domaće čokolade”, kaže prodavačica u novinarnici. Zanimljivo je da ruski turisti kupuju sve što ima trobojku, dok Japanci ne biraju i uzimaju bukvalno – sve! U parfimeriji najprodavaniji parfemi su “živanši” i “bulgari”, a naši turisti najviše cene “šiseido” i “loreal” šminku.
Ipak, najomiljeniji kafić je “Bašta”, na samom ulazu u aerodromsku zgradu, jer je to jedino mesto na kojem je dozvoljeno – pušenje.
Rodbina i prijatelji koji prate putnike smeju da se zadrže na parkingu do pet minuta, koliko policija smatra da je dovoljno da se isprazni gepek.
Na parkingu uvek ima 290 slobodnih mesta, jer ga koriste samo oni koji dočekuju putnike iz daleka, pošto sat parkiranja “Parking servis” naplaćuje 90 dinara. Sedmodnevno parkiranje automobila u zatvorenoj garaži je 3.960 dinara.
Bez obzira na izuzetno veliki broj putnika toaleti su besprekorno čisti, a putnici koji ne žure obavezno treba da svrate u plave i roze toalete “za dečake i devojčice” kod carinske kontrole.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama