Odobren transfer podataka o putnicima koji lete u SAD

Evropski parlament je odobrio je nacrt sporazuma kojim se, iz bezbednosnih razloga, odobrava transfer podataka o putnicima koji iz zemalja EU avionom putuju u SAD.
Podaci o avionskim putnicima trebalo bi da budu dostavljani američkom ministarstvu za unutrašnju bezbednost i obaveštajnim službama u SAD, a oni uključuju: ime, adresu, broj pasoša ili kreditne kartice.
Predstavljen kao sredstvo za borbu protiv terorizma, taj sistem je uspostavljen posle terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001. godine, piše francuski “Mond”.
Na plenarnom zasedanju 409 evropskih poslanika je glasalo “za”, 226 “protiv”, 33 je bilo uzdržano.Sesilija Malstrom, evropska komesarka za unutrašnja pitanja, opisala ga je kao “kompromis”.
Sporazum, o kojem se u više navrata pregovaralo od 2004. godine, stvara podele i među evropskim telima, kao što su Komisija, Savet i Parlament.
Sjedinjene Američke Države nedavno su najavile jačanje inicijative koja iziskuje transfer podataka, ne samo o evropskim putnicima koji avionom dolaze u SAD, već i iz susednih zemalja kao što su Kanada i Meksiko.
 

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama