Od Londona do Sidneja za samo četiri sata

Američki inženjeri vazduhoplovstva rade na prototipu “Sina Konkorda”, aviona koji bi mogao za četiri sata da preleti od Londona do Sidneja.
Inženjeri Lokhid Martin i Gulfstrim, uz pomoć NASA-e, rade na stvaranju supersoničnog aviona koji bi prevozio putnike i koji bi prevazišao najveću prepreku Konkorda – probijanje zvučnog zida. Letelica će, navodno, praviti zvuk koji su inženjeri opisali kao “puf ” i “buć”. 
Potencijalni izgled ovog aviona biće predstavljen sledećeg meseca u Londonu, a odlike “Sina Konkorda” biće lakši materijali, mnogo napredniji motori i sve što bude potrebno da se stvori avion duplo brži od Konkorda, koji je leteo 2187 km/h, piše B92.
Avion će prevoziti putnike brzinom većom od 4000 km/h dozvoljavajući im luksuz da na putovanje od Londona do Sidneja potroše svega četiri sata.
Tužna vest jeste da ovaj avion neće poleteti do 2020. godine, a kompletni avion za svakodnevnu upotrebu biće spreman tek 2030. godine i to pod uslovom da neophodna tehnologija bude dostupna i sve bude išlo po planu avio inženjera.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama