Nova pravila za nove skenere

Putnici na aerodromima će moći da odaberu način na koji žele da budu pregledani – skeniranjem ili klasičnim pretresom, odlučila je Evropska komisija.
Osim toga, zabranjeno je i čuvanje slike nekog putnika.
Pravila koja je tokom prethodne sedmice usvojila Evropska komisija ne zahtevaju od vlada da postave kontroverzne skenere na domaćim aerodromima, ali propisuju uslove za njihovu upotrebu.
“Skeneri nisu rešenje za sve, ali oni nude dobru mogućnost za poboljšanje bezbednosti putnika. Oni su odlična alternativa postojećim metodama jer su efikasni u otkrivanju metalnih tako i nemetalnih objekata”, rekao je evropski komesar za saobraćaj Sim Kalas.
On je dodao da nova pravila sada omogućavaju da tamo gde ta tehnologija bude korišćena budu primenjeni evropski standardi za detekciju, kao i striktna uputstva za zaštitu zdravlja i osnovnih ljudskih prava.
Uvođenje takozvanih „golih skenera“ izazvalo je prošle godine negodovanja i polemike u Sjedinjenim Američkim Državama, jer su prikazivali slike golih tela putnika.
U Evropi su zato odlučili da prvo prouče uticaj tih skenera na zdravlje, ali i privatnost putnika. Evropski parlament je u julu ove godine odobrio upotrebu skenera, ali pod uslovima Komisije.
Ti uslovi su sada usvojeni i nalažu vlastima da čuvaju, umnožavaju ili štampaju slike putnika koji su prošli kroz skener. Takođe, radnik na aerodromu zadužen za skeniranje, mora da sedi tako da sliku ne može da vidi niko drugi. u čoveka.
I na kraju, putnicima će se pružiti mogućnost da odbiju da prođu kroz skener i da odaberu, klasičnu metodu pretresa.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama