Napad Rusije na Ukrajinu obustavio civilni avio-saobraćaj

Avioni zaobilaze ukrajinski vazdušni prostor, a kompletan saobraćaj sa ukrajinskih aerodroma je obustavljen.

Nakon što je Rusija započela sa napadima širom Ukrajine, civilni avio-saobraćaj sa ovom zemljom je u potpunosti prekinut.

Ukrajinske avio-kompanije, SkyUp, Windrose i Ukraine International Airlines su obustavile saobraćaj, a mnoge od njih su još ranije bile primorane da suspenduju brojne letove zbog nedostatka letelica.

Osiguravajuće kuće koje pokrivaju ugovore o operativnom najmu aviona izdale su naredbe da se avioni ne smeju koristiti za letove od/do Ukrajine, pa su svi unajmeljeni avioni iz urajinskog registra preseljeni van zemlje. Neki od njih su završili i na beogradskom aerodromu gde stoje parkirani.

Windrose Airlines, kompanija koja obavlja brojne letove između Ukrajine i Srbije i zemalja regiona, prekinula je sve operacije, pa su tako otkazani i letovi od Kijeva do Beograda, Zagreba i Podgorice.

Wizz Air je takođe, jutros zvanično saopštio da privremeno obustavlja saobraćaj ka Ukrajini.

„Usled trenutnih dešavanja u Ukrajini i zatvaranja vazdušnog prostora, Wizz Air sa žaljenjem obaveštava svoje putnike da mora privremeno da obustavi sve letove u toj zemlji. Putnici sa rezervisanim letovima ka ili iz Ukrajine mogu dobiti više informacija na sajtu wizzair.com ili pozivom korisničkom centru avio-kompanije na broj 00380 893 202 532. Bezbednost i sigurnost naših putnika i posade ostaju naš glavni prioritet i nadamo se da će se u Ukrajini uskoro uspostaviti normalno stanje,” navodi se u saopštenju mađarske avio-kompanija koja inače obavlja veliki broj letova sa mnogih ukrajinskih aerodroma.

Većina avio-kompanija je još ranije prekinula saobraćaj. Početkom ove nedelje, to su uradile i avio-kompanije iz Lufthansa Grupe: Lufthansa, Austrian i SWISS.

Ryanair, koji kao i Wizz Air ima veliki broj letova ka Ukrajini saopštio je “da sa žaljenjem zbog ovih događaja bez presedana” ne mogu više da pružaju svoje usluge putnicima iz Ukrajine. Ryanair je u saopštenju naveo da je ukrajinski vazdušni prostor zatvoren tokom noći između 23. i 24. februara i da zbog toga obustavljaju sve letove na period od najmanje dve nedelje.

Osim obustave letova od/do ukrajinskih aerodroma, avio-kompanije zaobilaze vazdušni prostor cele Ukrajine, dok je ranije jedino region Donbasa, gde se nalaze otcepljene Donjecka i Luganska oblast, bio zaobilažen.

Zapadne zemlje, SAD, Evropska unija, Japan, Australija su najavile žestoke ekonomske sankcije prema Rusiji što bi moglo da se odrazi na odvijanje avio-saobraćaja između Evrope i Azije. Najkraća ruta između dva kontinenta je Transsibirska koja pripada ruskom vazdušnom prostoru i čije korišćenje značajno košta avio-kompanije. Ako bi sankcije bile toliko opsežne, ne treba isključiti i uzvratnu reakciju Ruske federacija, koja bi mogla obustaviti korišćenje ove rute, čime bi saobraćaj na drugoj najprometnijoj ruti na svetu, posle transatlantske, bio ozbiljno ugrožen ili čak u potpunosti obustavljen.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama