Muškarci češće nego žene koriste lou kost kompanije

Prosečan putnik niskotarifnih aviokompanija koji putuje iz Srbije je muškarac do 35 godina starosti, višeg obrazovanja i srpskog porekla, rezultat jer istraživanja koje je uradila agencija TNS Medijim Galup.
Prema istraživanju, koje je urađeno za Aerodrom “Nikola Tesla“, na letovima koje lete sa beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” 52,3 odsto su muškarci, a 47,4 odsto žene.
Najčešća odredišta na koja putuju muškarci su London, Geteborg, Brisel i Riga, a žena ima više na letovima za Oslo i Rim, navodi se u anketi u kojoj je od 6. do 19. juna učestovalo 4.149 putnika niskotarifnih kompanija.
Sa beogradskog aerodroma leti sedam niskotarifnih kompanija, a u vreme kad je obavljena anketa njihove usluge je koristilo 6.217 putnika.
Na letovima tih kompanija najviše je fakultetsko obrazovanih građanja – 51 odsto. Oni, kako se navodi, najčešće putuju za Rigu, London, Rim i Barselonu. Putnici sa srednjom školom, kojih je na letovima niskotarifnih kompanija 40,8 odsto, najčešće putuju za Štokholm, Geteborg, Malme i Štutgart.
Razlozi putovanja za putnike balkanskog i stranog porekla su različiti. Putnici balkanskog porekla su kao najčešći razlog putovanja niskotarifnim kompanijama naveli posete prijateljima ili rođacima, život u inostranstvu i turizam, dok strani putnici u Srbiju najčešće dolaze da posete prijatelje i zbog posla.
Prema istraživanju, isključivo turistički u Srbiju dolazi 14 odsto putnika stranog porekla, odnosno tri odsto svih putnika. Prosečan strani “sitibrejk” (citybreak) turista je muškog pola, do 35 godina, visoko obrazovan, nemačke ili švedske nacionalnosti, navodi se u istraživanju.
Kao najčešći razlog dolaska naveli su da je Srbija zanimljiva turistička destinacija, dok je drugi razlog za posetu srpska kultura, a zatim sledi niska cena avionske karte. Najveći broj “sitibrejk” stranih turista u Srbiji je boravilo tri do šest dana, najčešće su bili u poseti Beogradu, a većina je bila smeštena u hostelima, navodi se u istraživanju TNS Medium Galupa.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama