Komplikovano preko granice sa novom vozačkom dozvolom

Nova vozačka dozvola ne samo da je bezvredna izvan granica Srbije, nego je sa njom i procedura dobijanja međunarodne putne isprave komplikovanija nego ranije.
Za one zemlje u kojima je do sada bilo potrebno posedovati međunarodnu dozvolu, sve je ostalo isto, dok je za važenje internacionalne isprave neophodan još i ‘papir’ više.
Put u inostranstvo trebalo je da bude znatno lakši sa modernim i čipovanim dokumentom, ali s obzirom na to da Srbija nije potpisala sporazum sa drugim zemljama, sve je ostalo po starom.
“Planirano je da nova dozvola postane validna i van naših granica, ali mi ne znamo kada će to biti realizovano”, rekli su za “Novosti” u Auto-moto savezu Srbije.
Dodatni problem je nastao jer na ovoj dozvoli nije vidljivo da li vozač ima neke zabrane, pa je zbog toga potrebno da se u MUP-u izvadi posebna potvrda. Bilo kakve zabrane se ručno upisuju na poleđini stare isprave, dok je nova sa savremenim čipom. Ipak, to nije od pomoaći, jer sa nje ne mogu da se očitaju potrebni podaci.
“Pravilnik o izdavanju međunarodnih vozačkih dozvola propisuje da je, između ostalog, neophodno izvaditi i dokaz o izređenim ili izvršenim zabranama upravljanja vozilom”, kažu u MUP-u. Za dobijanje tog dokumenta potrebno je dostaviti zahtev u pismenoj formi, priložiti dozvolu na uvid i platiti administrativnu taksu od 420 dinara.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama