Kada su deca spremna da putuju sama

Psiholozi tvrde da roditelji sami treba da procene da li je dete dovoljno samostalno za prvo “solo” letovanje.
Jedno istraživanje pokazalo je da je u vrhu top-liste najvećih roditeljskih strahova tinejdžersko pitanje “Mogu li sam na more”.
Psiholozi tvrde da roditelji sami treba da procene da li je dete dovoljno samostalno za prvo “solo” letovanje, ali da, generalno, posle 16. rođendana adolescenti mogu da idu sami.
Ipak, dok taj trenutak ne dođe, možete učiniti nešto što će ga olakšati. Istraživanja britanskih naučnika pokazala su da su deca koja su češće samostalno putovala u mlađem uzrastu, ranije spremnija za prvo “solo” letovanje.
To znači da su kao predškolci i osnovci putovali, na primer, kod baka i deka na selo, išli na rekreativne nastave i ekskurzije, letovali sa vrtićem, školom ili sportskim klubom.
Deca koja su češće imala takva iskustva mnogo ranije su spremna za odvojena letovanja od tinejdžera koji su išli na putovanja isključivo sa porodicom, pišu “Novosti“.
Takođe, tinejdžeri koji su kao deca više putovali sami, ređe upadaju u probleme na samostalnom letovanju i bolje se snalaze u nepoznatom okruženju.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama