Kad i problemi stignu sa vama na odmor

Anketa koju je sprovela jedna američka agencija za istraživanje javnog mnjenja, a u kojoj je učestvovalo hiljadu ispitanika, pokazala je da se čak četvrtina parova na odmoru posvađa “na krv i nož”.
 
Naime, 26 odsto ispitanika tvrdi da se na godišnjem odmoru raspravlja sa partnerom oko toga koliko će novca potrošiti, 22 odsto parova nema konsenzus o tome kako će provoditi slobodno vreme na putovanju, a za deset odsto parova izbor restorana i hrane je dovoljan razlog za svađu.
 
Čak osam odsto učesnika ankete je na pitanje šta očekuju od putovanja, odgovorilo da želi da vrati svoju vezu u normalu.
 
“U kakvoj ćemo atmosferi provesti letovanje, u velikoj meri zavisi od odnosa koji postoje u porodici, jer je godišnji odmor doba kada smo upućeni jedni na druge. Drugim rečima, letovanje može biti blagoslov ili porkletstvo u zavisnosti od porodične sloge”, kaže za “Politiku” psiholog Maja Antonić.
 
Ona objašnjava da zajednički odmor pojačava bazično raspoloženje u porodici tamo gde tinja “rovovski rat” može da dođe do “borbe prsa u prsa”, a tamo gde su odnosi funkcionalni letovanje je prilika da još više usrećimo jedni druge.
 
“U zdravim porodicama partneri se raduju praznicima jer znaju da će to biti prilika da privremeno izađu iz brzog voza života i provedu više kvalitetnog vremena sami ili sa svojom decom. U nesrećnim porodicama sa strepnjom se iščekuju ovi dani jer svi ukućani samo čekaju momenat kada će od najbezazlenije situacije nastati dugometražna rasprava”, kaže psiholog.
 
Ona objašnjava da je letovanje potencijalno trusno doba godine jer su partneri 24 sata zajedno, upuaćni jedno na drugo, i suočavaju se sa svojim odnosom koji je nekvalitetan ili disfunkcionalan i na kome nisu želeli da rade.
 
Zato mnogi partneri na letovanju igraju igru “e, sada si mi dolijao, sada ću da ti kažem ono što nisam mogao godinu dana”, što može da izazove bes i agresiju.
 
“Većina bračne komunikacije u toku radne nedelje svodi se na operativne dogovore oko nabavke, plaćanja računa, preuzimanja obaveza oko dece, o balansiranja zgoda i nezgoda koje su se desile na radnom mestu. Problemi i nesporazumi se guraju pod tepih jer smo iznureni svakodnevnim obavezama bez energije za raspravu.
 
Međutim, nagomilani probelmi ne nestaju sami od sebe već se pakuju u mentalni koferkoji nosimo na letovanje, pa se partneri svađaju zbog, na prvi pogled nebitnih sitnica kao što su odabir restorana, plaže ili izleta”, kaže Maja Antonić.
 

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama