Još jedan hedonistički raj u Dubaiju – arhipelag

Prvi vlasnici apartmana mogli bi uskoro da uživaju na jednom od 300 veštačkih ostrvca koja se od 2008. godine grade uz obale Dubaija. Još jednom futurističko-građevinskom i hedonističkom projektu, u ovom delu sveta, nazire se kraj izgradnje.
Istine radi, ne u roku kako je prvobitno planirano do kraja 2011 godine. Svetska kriza, naime, negativno se odrazila na poslovanje kompanije iz Indije – NakheelPropertiesGroup, koja se bavi nekretninama i nosilac je projekta veštačkog arhipelaga nazvanog “Svet”.
Iznikla na oko dve i po milje ili četiri kilometra od obale Dubaija, ostrvca stvaraju sliku kontinenata, a ovih dana očekuje se presecanje crvene vrpce na prvom ostrvcu koje bi svojom pozicijom trebalo da bude država Liban.
Kako prenose svetske agencije, recesija je uticala da vlasnik pozove potencijalne kupce, prosečna cena ostrva je od 20 do 50 miliona dolara, da ne čekaju završetak radova već da uz, naravno, sniženu cenu, već sada pazare ostrvo i tako pomognu, odnosno ubrzaju završetak projekta.
Površina iznikla iz vode, zahvaljujući ljudskoj ruci, iznosi oko 36.000 metara kvadratnih, a postojaće nekoliko tipa ostrva. Na primer, 25 ostrva će garantovati punu privatnost – biće najudaljenija od ostalih, naravno i cena će biti najviša; 198 ostrva će biti u blizini komšija, a planirana su ona koja će biti javna s barovima, tržnim centrima. Jedan broj je određen za infrastrukturu, s marinama i neophodnim sadržajima za snabdevanje ostalih, piše “Politika“.
Kako se prenose izjave zvaničnika kompanijeNakheelPropertiesGroup, akcenat će biti stavljen i na ribarenju, jer žele da prate trend ekologije, a i stanovnici obližnjeg emirata u prošlosti su bili poznati kao vrsni ribari.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama