Da li put do slobodnog turizma u EU ide preko pasoša za vakcinaciju?

Ušli smo u 10. mesec od početka restrikcija putovanja iz Srbije u EU, a svetlo na kraju tunela se još uvek ne nazire. Postoje naznake da bi obimnijom vakcinacijom virus mogao da bude potisnut, a to bi značio kraj restikcijama i povratak u pređašnji i opšteprihvaćeni način života.

Savet EU puno raspravlja o različitim načinima da se ova kriza prebrodi i da se turisti na bezbedan i siguran način vrate na mesta u EU koja vole i u koja su rado odlazili pre pandemije.

Složni su oko toga da treba uvesti Covid 19 pasoš o vakcinaciji, dokument koji bi nosio podatak o tome da li je putnik vakcinisan, kada i kojom vakcinom. Plan je da se takav dokument uvede u EU do kraja januara 2021, znači za nekoliko dana.

Odmah se nameće puno pitanja, a neka od njih su:

  • da li će u tom slučaju moći da putuju samo putnici vakcinisani protiv Covid 19 ?
  • da li će vakcinisani putnici moći da putuju slobodno u sve zemlje EU ?
  • da li će nevakcinisani putnici biti uskraćeni od daljih putovanja u EU do se ne vakcinišu
  • da li je to način da se protivnici vakcina primoraju da ih ipak prime
  • da li je vakcinisanje garancija za sprečavanje širenja virusa

Postoji još ceo niz pitanja, a za sada su nam odgovori nepoznati, možemo samo da nagađamo.

Plan Saveta ministara EU je da ne uvode dodatne restrikcije za putnike koji nisu vakcinisani i ne poseduju pasoš o vakcinaciji već da onima koji ga poseduju uvedu olakšice.

Pravila u vezi restrikcija bi ostala nepromenjena. Tako bi putnik koji nije vakcinisan iz Srbije u EU  i dalje mogao da putuje sa negativnim PCR testom ukoliko država u koju putuje dozovljava tu opciju. Zemlje poput Francuske, Španije, Italije, Nemačke, Grčke, Malte ne prihvataju turiste iz Srbije sa negativnim PCR testom do daljnjeg, dok je na primer za Kipar ta opcija moguća.

Sa druge strane, posedovanje Covid 19 pasoša o vakcinaciji nije sigurna ulaznica u sve države EU, već zavisi od volje svake države u EU, pojedinačno.

Zemlje Evropske unije mogu pojedinačno donositi pravila o svemu pa i o ovome tako da opet nema garancije da će biti tako kako se sada priča.

Posle sastanka ministara EU oglasila se i Svetska zdravstvena organizacija upozorenjem da je prerano donositi ovakve odluke jer je za sada mali deo populacije vakcinisan, a niko ne zna da li vakcinisani putnik može dalje da širi i prenosi korona virus ili ne.

Naravno da je pravljenje ovakve podele na vakcinisane i nevakcinisane protiv pravila EU i kosi se sa zakonom o zaštiti podataka ličnosti, pa očekujemo još mnogo rasprava na ovu temu pre donošenja konačnih odluka.

Grčki premijer Micotaskis insistira da se ovakav pasoš što pre uvede kako bi sezona 2021 bila spašena.

Da li ćemo mi iz Srbije dobiti dozvolu za putovanje na letovanje u Grčku ove godine ostaje da se vidi, a za sada su šanse minimalne.

 

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama