6 pravila dobrog pakovanja kofera Print

Kako biste izbegli muke sa pakovanjem, važno je da zapamtite šest osnovnih strategija koje svaki putnik treba da nauči.

1. Rolajte – ne savijajte
Mnogi stručnjaci za putovanja tvrde da svaki komad garderobe treba rolati, a ne savijati, jer tako u kofer može da stane mnogo više stvari. Kada smotate, na primer, neki džemper, treba da ima veličinu i oblik boce vina.
Ovakvim pakovanjem štedite na prostoru i sprečavate da se na garderobi pojave duboki nabori.
2. Napravite listu za pakovanje
Odlaganje pakovanja samo će vam uneti nervozu kasnije. Zato razmišljajte o pakovanju nekoliko dana, pa čak i nedelja pre polaska. Čim se setite nečega što bi vam moglo zatrebati, odmah to dopišite u listu stvari koje ćete nositi sa sobom, kako kasnije ne biste morali da se pitate da li ste nešto zaboravili.
3. Upoznajte se sa pravilima o prtljagu vašeg avioprevoznika
Ako prekoračite dozvoljenu masu prtljaga, morate platiti nekada veoma skupe takse. Zato se pre polaska raspitajte koliko kofera i koje težine možete nositi.
4. Mudro pripremajte ručni prtljag

Uobičajeno je da kompanije dozvoljavaju jedan kofer i jednu torbu sa ličnim stvarima koju možete da unesete u kabinu.
Zato pametno pakujte u lični prtljag, jer bi bilo šteta nositi samo malu torbu. Odlučite se za ruksak i uštedite mnogo na prostoru.
5. Pakujte slojevito
Osim što treba da isplanirate slojevite odevne kombinacije, kako biste imali šta da obučete u svim klimatskim uslovima i vaš kofer treba da spakujete slojevito.
Tako u jedan red stavite cipele, u drugi garderobu, elektroniku u treći i tako dalje. Tako će radnici obezbeđenja lakše videti šta imate u prtljagu i brže ćete proći kontrolu.
6. Ključne stvari nikad ne stavljajte u kofer
Pasoš, novac, kreditne kartice, ključeve, nakit, bilo kakva dokumenta, nikada ne stavljajte u kofer. Ako aviokompanija izgubi vaš prtljag biće vam žao što ste u njega stavili bilo šta vredno.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama