Košice- kulturna prestonica Evrope za 2013. godinu

Košice- kulturna prestonica Evrope za 2013. godinu
U popodnevnim časovima polećemo sa beogradskog aerodroma, ka destinaciji presedanja – Varšavi. Iako smo imali veoma malo slobodnog vremena, uspeli smo da uhvatimo čari Poljske i protrčimo kroz glavni trg.
Varšava
Zatim, povratak na aerodrom “Fridrih Šopen”, kratka prezentacija i obilazak istog, kako bismo stekli uvid na koji način funkcioniše aerodrom i mašine za Self check in, koje prilično olakšavaju promet. Kratak predah u Bussines lounge-u i nastavak putovanja do Košica.
Lounge
Sutradan, ustajanje u zoru, kako bismo uhvatili dobar vetar za let balonom. Uz pomešan osećaj uzbuđenja i straha, posmatramo kako se priprema balon, a zatim uskačemo u njega. Polako se odvaja od tla i kroz neko vreme dostiže visinu od 700 metara iznad zemlje. Od pogleda na zgrade, panorama se brzo menja u zelene šume. Nakon dva i po sata letenja, spustili smo se na poljanu malo dalje od grada, a onda dobili i diplome za uspešan prvi let balonom.
let-balonom
let balonom

Obilazak Košica

Košice su drugi po veličini grad u Slovačkoj. Lokalno stanovništvo je veoma prijatno, a pre svega kreativno i svako se bavi određenim zanatom ili ima svoju malu fabriku. Tamo svako piće ili hrana ima svoju priču, svoju malu istoriju. Uži i stariji centar grada ima austrougarsku arhitekturu, gotsku katedralu Sv Alžbete, par muzeja, dok urbaniji deo grada ima novije hotele i alternativnu kulturu lokalnih pabova i restorana. Tih dana se održavao festival hrane, pa smo imali priliku da probamo različite lokalne specijalitete. Posetili smo i muzej minerala.
Košice
Narednog dana nas put vodi na planinu Visoke Tatre. Žičarom smo se popeli do prvog nivoa za skijaše, a onda nastavili na viši nivo i nažalost, tog dana je bila velika magla, pa nismo uspeli da doživimo planinu na način na koji smo želeli i planirali.
zicara
Prošetali smo krug oko jezera i vratili se nazad u podnožje planine, ali na specijalan način- malim trociklima koji poseduju samo kočnice, na posebnoj stazi predviđenoj za njih.
tricikli
Na toj istoj planini smo obišli pećinu sa veoma zanimljivim pećinskim nakitom.
pecinski nakit
Odlazak u Triklandiju je bio poseban doživljaj. To je muzej sa različitim optičkim varkama, slikama i odajama sa ogledalima, gde se osećas kao dete i gde veruješ da postoji magija. Nažalost, morali smo da je napustimo i nastavimo dalje put grada Poprada, to je mali grad kroz koji protiče istoimena reka.
Nažalost, tu se naše putovanje završava i sutradan se preko Varšave vraćamo za Beograd, umorni ali puni divih utisaka.

Autor:
Aleksandra Todorović

[Best_Wordpress_Gallery id=”36″ gal_title=”Košice”]
Save
Save

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama