Bankrot avio kompanije Virgin Atlantic

Bankrot avio kompanije Virgin Atlantic : Britanska avio-kompanija Virgin Atlantic, najnovija žrtva korona virusa, proglasila je bankrot i zatražila od poverilaca pred američkiim sudom u Njujorku.
Firma sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu je u vlasništvu Ričarda Brensona(Virgin Group sa 51% vlasništva) i Delta Airlines-a(sa 49% vlasništva) prinuđena je na restruktuiranje zbog posledica koronavirusa.
Avio kompanija prvenstveno je izvodila dugolinijske letove uključujući i letove između Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.
U Aprilu mesecu stopirali su letove zbog pandemije koronavirusa sa planom da letovi ponovo postanu oprativni u Julu.
Kao posledica, maja meseca ove godine, Virgin Atlantic saopštio je da će ugasiti svoju glavnu bazu na Londonskom aerodromu Getvik i otpustiti oko 3500 radnika.
U Julu postignut je dogovor prema kojem će u ovu kompaniju biti uloženo 1,2 milijardi funti. Prevoznik je rekao da će plan dokapitalizacije biti sproveden u narednih 18 meseci. Ričard Brenson je obezbedio 200 miliona funti dok će ostatak obezbediti razni investitori i kreditori.
Nesolventnost kompanije je postao nerešiv problem kada je na naplatu dospelo preko 400 miliona funti. Vlasnici su se obratili američkom sudu sa zahtevom da ih zaštiti od poverilaca i omogući oporavak, kako bi se sprečilo gašenje kompanije. Predviđeno je da bi za oporavak bilo potrebno pet godina dok bi povratak profitabilnosti mogao da se očekuje krajem 2022. godine.
S obzirom na nepredvidiv razvoj epidemije koronavirusa i očekivanje njenog smirivanja, realizacija plana je neizvesna.
I druga avio kompanija u vlasništvu Ričarda Brensonova, Virgin Australia, ranije ove godne proglasila je nelikvidnost. U aprilu mesecu zatražena je sudska zaštita, nakon čega je američki investicioni fond Bain Capital ušao u kompaniju i obećao restruktuiranje i spas kompanije.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama