Filter vazduha u avionu i mere zaštite od virusa

Da li je filter vazduha u avionu dovoljan ?
Filter vazduha u avionu

Filter vazduha u avionu je veoma bitna komponenta koja mora da osigura bezbedan boravak u avionu za sve putnike.
U poslednje vreme je ova tema došla u prvi plan tokom borbe sa korona virusom. COVID 19 je najveća opasnost posle Španske kuge koja je harala pre ravno 100 godina.

Filter vazduha u avionu HEPA

Filter vazduha u putničkoj kabini aviona ima HEPA standard, na engleskom high-eficiency particulate air. Evropski standard obezbeđuje filtraciju 99,95 %, a Američki standard 99,97% ćestica večih od 10 nanometara. U takvim uslovima filtracije vazduha gotovo je nemoguće da corona virus koji je veličine 125 nanometara prođe kroz ventilacioni sistem od jednog do drugog putnika.
Osim toga, filter vazduha u avionu služi za prečišćavanje dela korišćenog vazduha koji se zajedno sa novim vazduhom ubacuje u putničku kabinu na svakih 2-3 minuta. Za sat vremena 20-30 puta kompletan vazduh iznad putnika biva zamenjen novim, filtriranim.

Mogućnost zaraze u avionu

Bitno je napomenuti da je u avionu tok vazduha od poda do plafona, vertikalno. Tako se vazuh ne kreće horizontalno dok ne stigne do filtera vazduha. Planiran tok kretanja vazduha u avionu na putu do  filtera vazduha može da naruši kretanje putnika ili posade kroz putničku kabinu. Po mišljenju virusologa postoji opasnost od kretanja virusa od nosioca prema drugim putnicima. Uslov za to bi bio da nosilac virusa kine ili se zakašlje bez maske i tako pošalje virus u etar, a da drugi putnik bez maske udahne virus. U avionima je obavezno nošenje maske koja prekriva nos i usta tako da je i ova mogućnost svedena na minimum.
Da bismo se zaštitili od virusa potrebno je primeniti čitav niz mera od samog izlaska iz kuće, odlaska na aerodrom, letenja pa sve do dolaska na destinaciju. Sve je bitno, a najvažnije je da budemo zdravi.
Da li zaista mislite da je moguće u avionu dobiti koronu ili neki drugi virus ?
 
Obavezno pogledajte informacije na stranici za avio karte.

Prijavite se na naš Newsletter i budite uvek u toku sa našim ponudama