Rim

Rim

Opšte aktivnosti

Svi putevi vode u Rim. Tim rečima najbolje se može opisati ovaj večni grad osnovan još 753. godine pre nove ere. Rim predstavlja spoj aktivnog načina života s jedne strane i mirnih kutaka za opustanje sa druge.

Zbog svoje raskošne arhitekture,tj stilova u kojima su izgradjeni antički objekti, spada u najposećenije gradove sveta, a preocene su da se njegovim lepotama godišnje divi više od 30 miliona posetilaca.

rim-koloseumZa mnoge od njih prva asocijacija na Rim je Koloseum, svakako jedan od simbola Rima i najveći amfiteatar ikada izgrađen u Rimskom carstvu. Koristio se za borbe gladiatora i imao je kapacitet za oko 50 hiljada posetioca, što je jedno od čuda onog vremena i antičkog Rima. Iz tog vremena jako su značajni, a turistima interesantni: Zlatna kuća(Domus Aurea), Forum,Panteon koji predstavlja najveći hram do sredine XV veka, sve dok nije izgrađena Firentinska Katedrala, interesantni su takođe i Trajanovi stubovi, Rimske katakombe, karakalanska kupatila, Konstantinova kapija i drugi objekti iz ovog perioda Rima.

Posetioci u Rim najčešće dolaze vazdušnim saobraćajem ili železnicom. Ukoliko se odlučite da doputujete železnicom imaćete priliku da upoznate Termini, jednu od najvećih železničkih stanica u Evropi i glavni trgovinski centar grada. Prepun je ugostiteljskih objekata, restorana, hostela, prodavnica suvenira. Najbolji način da upoznate sve lepote Rima je uz pomoć modernih autobusa, čija je organizacija obilaska italijanske prestonice perfektna, te ukoliko ne nameravate da idete u špicu saobraćaja ili do Vatikana, autobusi mogu biti pravo rešenje, efikasnije od podzemne železnice.

Rim obiluje prekrasnim trgovima, a svakako možda i najupečatljiviji je Piazza Venezia tj. Venecijanski trg, na kojem se nalazi impozantna gradjevina Il Vittoriano, posvećena prvom italijanskom kralju. Takođe impozantno deluju crkve Santa Maria Maggiore, San Paolo fuori le Mura, Santa Maria in Trastevere, San Lorenzo fuori le Mura. Predstavljaju neke od najlepših crkava u gradu, kojih u Rimu ima 900. Nakon obilaska kulturno-verskih objekata od velikog značaja za hrišćanski svet, obilazak se može nastaviti na nekom od mnogih trgova prepunih fontanama, kojih u Rimu ima mnoštvo.

rome-fontana-di-treviNajpoznatije su Fontana di Trevi, Fontana di Nettuno i Fontana dei Fiumi koja simbolizuje četiri reke: Nil,Gang, Dunav i La Platu. Nikako ne treba propustiti obilazak Vatikana, za koji je najbolje rezervisati jedan dan svog boravka u večnom gradu. U Vatikanu se nalazi najveća crkva na svetu po broju vernika koji u nju stanu, kao i jedan od najvećih svetskih muzeja, čiji sastavni deo čini i čuvena Sikstinska kapela, stolećima ukrašavana rukom najvećih umetnika poput Botičelija, Mikelanđela i drugih.

Vatikan predstavlja i najmanju državu sveta. Prostire se na svega 44 hektara i sedište je Rimokatoličke crkve.

Usled svoje ugodne klime, u Rimu se može uživati u zabavama na otvorenom, gde se u prijatnom ambijentu mogu skopiti neka nova poznanstva. Ovaj vid provoda naročito je uočljiv oko trga Campo dei Fiori, gde sve vrvi od turista iz raznih zemalja sveta. Deo svog boravka svakako možete iskoristiti za šoping po Rimu, gde svako može pronaći nešto po svom ukusu.

Ulice kao Via del Corso, Via Condotti, Via Borgognona i Via Frattina prepune su buticima renomiranih svetskih proizvođača Zara, Diesel, D&G, Prada, Ferre u kojima u periodu sezonskih sniženja cena možete jako jeftino nabaviti markirani komad garderobe koji želite. Kao što kaže italijanska izreka: “Rim nije sagrađen za jedan dan“, zasigurno i jedan obilazak neće biti dovoljan da se oseti puls večnog grada. To je samo početak poseta ovom gradu u koji ćete uvek i iznova dolaziti sa željom da otkrijete nešto novo, jer ipak je Rim grad ka kome vas vode svi putevi, stoga mu se treba prepustiti i uživati.

Noćni život

Noćni život Nakon obilaska kulturnih znamenitosti, svoj dalji boravak možete nastaviti u noćnom provodu koji grad pruža. Iako ne spada u gradove koji su svoju turističku razglednicu ukrasili dobrim provodom, svakako noćni život Rima je sasvim solidan. Većina klubova koncentrisana je u četvrtima Testaccio i Ostiense. Tamo se mogu pronaći barovi sa predivnom hranom i pićem, a neretko se može i zaplesati u ritmovima italijanske muzike.

Athena hotel

Via Ercole Pasquali, 3 00161 - Roma
Cena po sobi po noćenju od 40

Athena hotel se nalazi na pešačkoj udaljenosti od svih Više informacija

Rezervišite

Marconi hotel

Via Giovanni Amendola, 97 · 00185 Rome
Cena po sobi po noćenju od 25

Marconi hotel je nisko-budžetni hotel na odličnoj Više informacija

Rezervišite

Gallia hotel

Cena po sobi po noćenju od 105

Više informacija

Rezervišite

Golden Tulip Rome Airport Hotel

Cena po sobi po noćenju od 75

Golden Tulip Rome Airport Hotel se nalazi na 4km od Više informacija

Rezervišite

Rezervacije putem formulara na sajtu ili slanjem email poruke na hoteli@jumbo.rs