Prag

Prag

Opšte aktivnosti

Prag je romantični grad u kome ćete imati osećaj kao da je vreme stalo, a njegova panorama oduzima dah. Kroz istoriju je smatran za politički, kulturni i ekonomski centar Češke.

Prag leži na obali reke Vltava, na pola puta između Beča i Berlina, na sedam brda veličanstveno upotpunjenih prelepim dvorcima i crkvama. Dugo je naširoko smatran jednim od najlepših gradova Evrope, a mnogi mu i dan danas dodeljuju taj epitet. 

1993. godine, nakon razdvajanja Čehoslovačke, Pragu je dodeljeno da bude glavni grad nove Češke Republike. Još od pada komunizma, Prag postaje jedan od najposećenijih gradova Evrope, poznat po svojim ljupkim kafeima, starim pivnicama i živim noćnim provodom u neverovatno lepom ambijentu.

Vrhunac razvoja Praga bio je tokom XIV veka u vreme uspona Karla IV. On je osnovao prvi Univerzitet u centralnoj, severnoj i istočnoj Evropi, danas poznat kao Karlov Univerzitet. Karlo je takođe izgradio Novi Grad kao suprotnost Starom, rekonstruisao Praški i Vyšehrad zamak i podigao čuveni Karlov most koji i dan danas oduzima dah. Tokom njegove vladavine mnoge crkve su izgrađene uključujući i Katedralu Sv. Vita. On je želeo da Prag učini jednim od najlepših gradova sveta, da dominira čitavim Rimskim carstvom, sa Praškim zamkom koji bdi nad gradom i velikom gotskom katedralom kao krunom. Uspeo je da izgradi puno predivnih građevina koje su i danas sa nama i očaravaju sve one koje u Prag put nanese.

Zamak je osnovan u IX veku i od tada predstavlja sedište moći i jedan je od većih u svetu. Tu se nalazi i Sternberg palata iz XVIII veka i pretvorena je u Nacionalnu galeriju sa bogatom kolekcijom starih majstora. Kompleks takođe sadrži čarobne Kraljevske vrtove i gotsku katedralu Sv. Vita čija je izgradnja započeta 1344. godine.

Stari deo Praga (Stare Mesto) je atmosferičan i krase ga kaldrmisane ulice, šarmantni prolazi, crkve i palate. Mala četvrt (Mala Strana) leži ispod zidina zamka i bogata je mnogim istorijskim zgradama medju kojima je i katedrala Sv. Nikolasa.

Jedan od glavnih simbola Praga je Astronomski sat na starogradskoj većnici. Astronomski sat ima specijalni mehanizam i brojčanik koji pokazuje relativne položaje Sunca, Meseca, zodijačku konstelaciju i pojedine glavne planete. Centralni deo završen je 1410. Četiri figure se pokreću svakog sata, a „Smrt“ (predstavljena skeletom) meri vreme. Za svaki sat postoji po jedna statua Dvanaest apostola na postolju iznad sata, a svih dvanaest se pokazuju u podne. Pokazivač kalendara je dodat 1870. ispod sata. Za vreme Drugog svetskog rata sat su gotovo uništili nacisti. Zahvaljujući herojskim naporima građana Praga najvažniji delovi sata su sačuvani. Postepeno je obnavljan do 1948. Sat je 1979. još jednom očišćen i renoviran. Prema lokalnoj legendi grad će zadesiti velika nesreća ako se sat zapusti, pa se zato stalno održava u dobrom stanju.

Karlov most je još jedan od simbola Praga i nezaobilazan je. Izgrađen je 1357. godine sa velikim brojem statua duž čitavog mosta i kulama na oba kraja. Sa njega se pruža spektakularan pogled na grad u kome se istorija i svi oni koji su bili deo nje i dalje oseća u vazduhu. Prošetaćete sa Kafkom po istoimenom trgu, sedećete u kafeu gde je nekada on, a na mnogim mestima čućete melodije Smetane i Dvoržaka.

 

 

 

Država Češka
Jezici koji se govore Češki
Valuta Češka kruna
Vizni režim Građanima Srbije nisu potrebne vize.

Noćni život

Noćni život Prag je što se tiče noćnog života veoma raznovrstan. Kao što je već poznato Češka je prevashvodno zemlja piva što zaista i pokazuje velikom ponudom pivnica gde možete uz pristojnu cenu i jesti i piti. Pored toga Prag obiluje noćnim klubovima sa raznovrsnim muzičkim sadržajem i programom koji zadovoljava svačiji ukus.

Kultura i istorija

Kultura & istorija Prag je kroz istoriju smatran za politički, kulturni i ekonomski centar Češke. Bogat je starim građevinama, crkvama, palatama i trgovima. Jedna je od retkih prestonica Srednje Evrope koja je u Drugom svetskom ratu ostala gotovo potpuno pošteđena ratnih razaranja. Zbog izvrsno očuvane srednjoevropske arhitekture postao je jedna od najpopularnijih srednjoevropskih turističkih destinacija i omiljena lokacija za snimanje mnogih filmova. Danas je to jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Evropi, ali i u svetu. Prag je šesti grad po posećenosti u Evropi, posle Londona, Pariza, Rima, Madrida i Berlina. Od 1992. godine je istorijsko jezgro Praga proglašeno delom svjetske kulturne baštine UNESCO.

Hotel General

Svornosti 1143/10, Prag, 150 00, Češka
Cena po sobi po noćenju od 90

Više informacija

Rezervišite

Hotel Ambiance

Tyršova 8, Prag, 120 00, Češka
Cena po sobi po noćenju od 45

Više informacija

Rezervišite

Hotel Victoria

Seifertova 26, Prag, 130 00, Češka
Cena po sobi po noćenju od 40

Više informacija

Rezervišite

Hotel Legie

Sokolská 33, Prag, 12000, Češka
Cena po sobi po noćenju od 30

Više informacija

Rezervišite

Rezervacije putem formulara na sajtu ili slanjem email poruke na hoteli@jumbo.rs