London

London

Opšte aktivnosti

London je prestonica Engleske i najpopularniji grad Velike Britanije i verovatno evropskog kontinenta. London leži na obalama reke Temze. Bogata istorija ovog grada datira još iz rimskih osvajanja kada dobija ime Londinium. Tokom brojnih vekova do današnjih dana London je učestvovao u kreiranju istorije i kulture čitave Evrope.

Do dan danas se nije mnogo toga promenilo. London je značajan „globalni grad“ i jedno od najvećih svetskih finansijskih središta. Savremeni modni trendovi, mnoga tehnološka, filmska i sva ostala kulturna dostignuća dolaze upravo iz britanskog megalopolisa kojeg čini preko osam miliona stanovnika svih veroispovesti.

Nedvosmisleno zbog svega ovoga, kao i zbog svojih lepota, dobro prepoznatljivih znamenitosti i obeležja, najrazvijenijih aerodromskih konekcija sa čitavim svetom, London predstavlja pravi „magnet“ za turiste sa svih krajeva planete.

Da biste bolje upoznali London potrebni su dani provedeni u ovom prelepom gradu koji je za korak ispred drugih u budućnosti. Nikako ne bi trebalo propustiti:

Bakimgenska palata predstavlja velelepno obeležje grada sagrađeno pre 300 godina za Vojvodu od Buckinghama, službena je londonska rezidencija britanske monarhije, koju je takvom u XIX veku ‘učinila’ kraljica Viktorija. Ova palata ima impozantnu površinu od oko 80 000 m2, a turistima je najupečatljivija po glavnoj atrakciji a to je ceremonija smene kraljevske straže koju možete posmatrati sa velikog otvorenog prostora Horse Guards Parade.

Nakon obilaska Bakimgenske palate put vas može odvesti do London Eye, ogromnog panoramskog točka i jedne od najposjećenijih gradskih znamenitosti i simbola ulaska Londona u XXI vek. London Eye visok je 135 metara i iz njegovih putničkih kapsula pruža se fenomenalan pogled na čitav London. S obzirom da se u njegovoj neposrednoj blizini nalaze Parlament i Big Ben, Katedrala sv. Pavla, Buckinghamska palata i mnoge druge znamenitosti, jasno je da se radi o odličnom izboru za pogled na London iz ptičje perspektive. Ne samo da ćete videti atrakcije u blizini, nego tokom vedrih dana pogled doseže i 40 kilometara u daljinu! Godišnje se preveze ovim točkom oko 3,5 miliona turista.

Svakako prvo što ćete videti sa London Eye panoramskog točka su Big Ben i Tower Bridge. Big Ben nadimak je velikog zvona unutar sata na severnom delu prekrasne Westminsterske palate u Londonu, iako isto to ime daju satu ili tornju. Big Ben je najveći četvorostrani sat koji zvoni i treći najviši satni toranj na svetu.

Dobio je ime po političaru Sir Benjaminu Hallu koji je zbog svojeg stasa nosio nadimak Big Ben. Zvono je deo tornja, koji je visok oko 96 m. Veliko zvono postavljeno je 1858. godine. Građevinu je dizajnirao arhitekta Augustus Pugin. Big Ben je izgrađen u neogotik stilu. Prvih 61 metara kule je izgrađeno od opeke obložene kamenom.

Toranj je sastavni deo Westerminske palate, verovatno i najvećeg obeležja istorije grada i Engleske uopšte. Westminsterska palata, poznata i kao Parlament u Londonu ili jednostavno Westminster, je mesto zasedanja oba Doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva.Palata se nalazi na samim obalama Temze odakle nedaleko dve njene obale povezuje most Tower Bridge.

Tower Bridge je najpoznatiji londonski most i definitivno jedan od najpoznatijih u svetu. Prepoznatljivi simbol Londona u rad je pušten tek krajem XIX veka, tj. 1894. godine. Most je prepoznatljiv po dva tornja i mostom koji može da se podiže i spušta, čime omogućava prolazak brodovima. Most poseduje i pešačke staze i predstavlja jednu od najposećenijih atrakcija grada. Posetiti London a ne napraviti fotografiju na Tower Bridge mostu je pravi turistički greh.

Nemojte zaboraviti da u memoriji vašeg fotoaparata ostavite prostora za fotografije ostalih divnih obeležja Londona. Među mnogobrojnima su Kraljevska kuća i opservatorija u Greenwichu, londonska katedrala Sv. Petra, kao i veoma posećeni londonski zoo vrt bogat mnogim primercima životinja, čak i veoma retkim primercima ugroženih vrsta.

Do svih znamenitosti možete doći čuvenim crvenim double decker autobusima koji krstare londonskim ulicama, ili pak veoma razvijenim londonskim metroom, najstarijim na svetu kojim možete proći i ispod same Temze, neverovatno zar ne?

Možemo ispisati još hiljade i hiljade rečenica ne bi li vam dočarali London i lepote ovog velegrada, ali ovde ćemo se zaustaviti uz savet da sami upoznate čari grada koji nezadrživo ispred svih ide u budućnost.

Država Engleska
Jezici koji se govore Engleski
Valuta GBP, EUR
Vizni režim Za državljane Srbije potrebna je viza za ulazak na teritoriju Velike Britanije.

Sport i priroda

Sport i priroda London je grad sporta. U prilog tome govori i organizacija Olimpijskih igara 2012. godine. Ova metropola smatra se jednom od kolevki fudbala, mada ništa manje nisu zastupljeni i svi ostali sportovi. Brojna međunarodna takmičenja u atletskim disciplinama, fudbalu i ostalim sportovima oslikavaju sportski duh Londona. Svakako da su u žiži interesovanja poslednjih godina klubovi engleske Premier lige Čelsi, Arsenal i Totenhem koji svojim rezultatima pronose ugled grada.

Noćni život

Noćni život London s pravom nazivaju i prestolnica zabave. Za svakoga ima ponešto, od mjuzikla i klasične muzike, preko ispijanja omiljenih piva u pubovima do nezaboravnog provoda u najboljim svetskim klubovima. Ako ste ljubitelj piva, sigurno će vas obradovati podatak da je London dom preko pet hiljada pubova! Atmosfera u njima je zaista posebna i ako želite da osetite pravi ugođaj života u Londonu, svakako posetite jednog od njih.

Kultura i istorija

Kultura & istorija Bogata istorija čiji koreni počinju iz perioda starih Rimljana, kao i kasnija burna dešavanja kada su britanci bili kolonijalna sila uticala je na kulturu kako država Ujedinjenog Kraljevstva tako i gradova koji ih čine. London nije izuzetak, pa po brojnim kulturnim obeležjima i svedocima bogate istorije spada u jedan od najbogatijih gradova sveta. Brojne očaravajuće palate izmamljuju divljenje turista sa svih krajeva planete.

Grange City Hotel

Coopers Row, Siti (London), London, EC3N 2BQ, Velika Britanija
Cena po sobi po noćenju od 170

Više informacija

Rezervišite

Hotel Mercure London Bloomsbury

130 - 134 Southampton Row, Kamden, London, WC1B 5AF, Velika Britanija
Cena po sobi po noćenju od 140

Više informacija

Rezervišite

President Hotel

56-60 Guilford Street London WC1N 1DB, Velika Britanija
Cena po sobi po noćenju od 130

Više informacija

Rezervišite

Alexandra Hotel

159 - 161 Sussex Gardens, Vestminster, London, W2 2RY, Velika Britanija
Cena po sobi po noćenju od 85

Više informacija

Rezervišite

Rezervacije putem formulara na sajtu ili slanjem email poruke na hoteli@jumbo.rs

Rezervacije putem formulara na sajtu ili slanjem email poruke na hoteli@jumbo.rs