Pariz

Pariz

Opšte aktivnosti

Pariz, glavni i najveći grad Francuske, nalazi se na obalama reke Sene kojom je podeljen na severnu „desnu“ i južnu, manju „levu“ obalu. „Grad svetlosti“, mode, kulture, istorije, ljubavi, gastronomije i vina. Mesto gde se susreću mnoge kulture i milioni turista. Kažu da ko jednom ode u Pariz, uvek mu se vraća. Ogroman broj znamenitosti koje vas provode kroz 2 milenijuma bogatu istoriju i živ noćni život učiniće vaše putovanje nezaboravnim.

Grad Pariz ima preko dva miliona stanovnika, a urbana zona preko 12 miliona i ova neprekinuta urbana zona najveća je u Evropskoj uniji. U njemu su sedišta međunarodnih organizacija UNESCO, OECD i neformalnog Pariskog kluba. Sa svetom je povezan preko dva velika aerodroma i šest glavnih železničkih stanica.

Francuska prestonica ima na stotine vrednih istorijskih građevina, crkava, ulica, trgova i parkova, oko 160 muzeja, 200 umetničkih galerija, oko 100 pozorišta, preko 650 bioskopa i više od 10 000 restorana. Stalno postoji bogata ponuda kulturnih događaja poput koncerata, izložbi, festivala i modnih događaja. Dvorci Fonteblo i Versaj, koji se nalaze u predgrađima, i obale Sene, su na UNESCO-voj listi svetske baštine.

Pariz i pariska jutra započinju francuskim doručkom: mirisnim kroasanima u malim, živopisnim kafeima. Razgledanje možete započeti od velelepnog Notre Dame, koji je  opisan u knjizi „Zvonar Bogorodičine crkve“, predstavlja istinsko remek delo gotičke arhitekture XII veka. Katedrala je otvorena svaki dan i ulaz u nju se ne naplaćuje osim za ulazak na tornjeve i u riznicu. Legenda kaže da je u XII veku pariski biskup imao viziju o najlepšoj katedrali, koju je tada i nacrtao u blatu gradilišta budućeg hrama, na mestu srušene stare crkve. Na značaj ove katedrale ukazuje i takozvani Point zero na trgu ispred crkve, glavna polazišna tačka od koje se mere udaljenosti za sve francuske puteve.

Luvr, je jedan od najvećih muzeja na svetu, a godišnje ga poseti više od osam miliona ljudi. U njemu se čuvaju neka od najpoznatijih, vrhunskih umetničkih dela među kojima je i kontraverzna Mona Lisa. Postavka je toliko velika da je veliki deo umetničkog fundusa prebačen u susedni Muzej d’Orsay. U muzej se ulazi kroz staklenu piramidalnu konstrukciju koja je i sama postala zažtitni znak Luvra.

Pariz ima mnoštvo predivnih parkova ali i trgova i avenija po kojima je i poznat. Trg Konkord prepoznatljiv je po Obelisku iz Luksora koji krasi njegov centralni deo, ali i po samom početku ulice Jelisejska polja koja predstavlja mesto pravog luksuza. Tu se nalaze najbolje modne kuće, prodavnice nakita, parfema…Nedaleko odatle je i Jelisejska palata, dom francuskog predsednika. Na najvišoj tački Polja nalazi se Trijumfalna kapija – sinonim za Pariz.

Sa leve strane reke Sene u Marsovim poljima nalazi se i čuveni Ajfelov toranj, koji predstavlja simbol grada. Sagrađen je 1889. godine kao eksponat za Svetsku izlozbu povodom proslave stogodišnjice francuske revolucije. Visina mu je 300 m, a ime je dobio po inženjeru koji je ga projektovao, Gistavu Ajfelu. Kada budete želeli da se popnete na jedan od njegova tri sprata, pripremite se na duže čekanje, ali ono će se isplatiti zbog savršenog pogleda na panoramu Pariza od koje zastaje dah.

Pariz je poznat i po Sorboni, prestižnom univerzitetu. Tu je i Panteon, izgrađen po rimskom istoimenom spomeniku. Moramo pomenuti i Montmartre koji je u prošlosti bio dom mnogih svetski poznatih umetnika: Monea, Renoara, Picassa…a danas je najživopisnija četvrt i omiljeno mesto obitavanja i inspiracija umetnika i boema širom sveta.
Ako imate mogućnost posetite Versaj, kraljevsku palatu Luja XIV  i odvojite bar jedan dan za čarobne vrtove i odaje od kojih će vam zastati dah. Moramo pomenuti da Pariz odlikuje i Diznilend, gde možete ponovo proživeti svoje detinjstvo i ući u magičan svet bajki. Atrakcije u Parizu su bezbrojne a mi smo vam zagolicali maštu sa samo par najčuvenijih, ostale otkrijte sami šetajući prelepim pariskim bulevarima.

Država Francuska
Jezici koji se govore Francuski
Valuta Euro

Sport i priroda

Sport i priroda Pariz obožava sport! Sportski entuzijasti imaju kompletan tretman u Parizu i bogatu ponudu: stadioni, teniski tereni i najpoznatiji Roland Garos, bazeni, rukomet, konjičke trke, atletika, košarka, biciklizam sa nezaobilaznim Tour de France-om. Svake godine turisti mogu da uživaju ili učestvuju u pariskom maratonu.

Noćni život

Noćni život Pored toga što je Pariz "grad svetla" ujedno je i grad odličnog provoda, plesa i muzike. Mnoštvo malih ušuškanih kafea, predivnih romantičnih restorana, barova, kabarea i klubova čekaju da osetite čari noćnog provoda. Postoji nekoliko delova grada koji su najpopularniji za izlaske: Bastille, Oberkampf, Jelisejska polja, Montmartre i Pigalle. Ono što retko ko propušta su kabarei na Pigalle-u, gde se nalaze legendarni Moulin Rouge i Crazy Horse blizu Jelisejskih polja.

Vienna House Magic Circus

20 Avenue De La Fosse Des Pressoirs, 77703 Manji le Ongre, Francuska
Cena po sobi po noćenju od 95

Više informacija

Rezervišite

Le Marcel Hotel

11, rue du 8 Mai 1945, 10. Severna železnička stanica - Gare de l'Est, 75010 Pariz, Francuska
Cena po sobi po noćenju od 125

Više informacija

Rezervišite

Hotel Grand Nouvel Opera

152 avenue Ledru-Rollin, 11. Bastilja - Trg Republike, 75011 Pariz, Francuska
Cena po sobi po noćenju od 85

Više informacija

Rezervišite

De la Felicite Hotel

43, rue de la Félicité, 17. Kongresna palata - Batinjol, 75017 Pariz, Francuska
Cena po sobi po noćenju od 55

Više informacija

Rezervišite

Rezervacije putem formulara na sajtu ili slanjem email poruke na hoteli@jumbo.rs

Pariz 4 dana/3 noći – avio+hotel

Pariz
Cena po osobi od 270

Grad istorije, visoke mode, umetnosti, fenomenalne Više informacija

Rezervišite