Budimpešta

Budimpešta

Opšte aktivnosti

Budimpešta je prestonica Mađarske, njen industrijski, ekonomski, kulturni, obrazovni i turistički centar. Najveći je grad Mađarske sa skoro 2.000.000 stanovnika, a zahvata površinu od 525 km2.
Nadmorska visina obale Pešte je 100-150 m, a najviša tačka u gradu se nalazi na brdu Janoš i iznosi 529 m. Podeljena je na tri oblasti – BudaObuda Pešta – koje su 17. novembra 1873.godine ujedinjeni u Budimpeštu kojoj je 1950. pridodato još par oblasti.

Ovaj prelepi grad ima burnu i bogatu istoriju. Prvo naselje na teritoriji Budimpešte datira iz I veka, a izgradili su ga Kelti. Kasnije su ga okupirali Rimljani i znatno unapredili gradsku arhitekturu i infrastrukturu. Mađari su se naselili krajem IX veka i osnovali Mađarsko Kraljevstvo. U XIII veku se desila najezda Tatara, zbog čega je Kralj Bela IV naredio da se izgradi odbrambeno utvrđenje oko grada. Godine 1361. Buda postaje prestonica Mađarske.

budimpesta2Budimpeštanski metro je drugi najstariji na svetu 1894 (posle londonskog). Ta metro linija, na dubini od samo nekoliko metara je prvih godina bila sa konjskom vučom. Polazna stanica je sa Trg Veresmartija gde se nalazi i najstarija poslastičarnica u Mađarskoj Žerbo koja je poznata po kolaču Žerbo kocke. Kraj linije je u Varošligetu – parku blizu Trga Heroja.
Na budimsku stranu najlakše se dolazi žičarom, koja vas vodi u deo grada koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, poznatijem kao brdo gde se nalazi Budimski dvorac, tj. Kraljevska palata. Sa njegovog vidikovca doživećete nezaboravni pogled na Peštu, Dunav i mnogobrojne gradske mostove, od kojih je najstariji, ali i najlepši, Lančani most.

budimpesta1U blizini Budimskog dvorca nalazi se Matijaševa crkva i Ribarska tvrđava, predivno zdanje sa sedam belih tornjeva koji simbolizuju sedam plemena koji su osnovali mađarsku naciju i državu. S ovog mesta se možda i najbolje vidi panorama grada kao i zgrada Parlamenta od koje zastaje dah bilo da je vidite preko dana ili osvetljenu noću.

U Pešti možete pored reke prošetati Beogradskim šetalištem, ali se tu takođe nalaze i brojni religijski hramovi, ali i kulturne institucije, kao što su muzej ili opera. Tu se nalazi bazilika Sv. Stefana, u kojoj se čuva mumificirana desna ruka prvog mađarskog kralja, koji ih je obratio u hrišćanstvo.

budimpestaNekoliko ulica odatle nalazi se i najveća sinagoga u Europi, kao i Trg heroja koji je izgrađen u čast 1000 godina postojanja mađarske države.

Budimpešta je i mesto gde pored kulture možete uživati i u shoppingu u Vaci ulici, ploviti na nekim od brodova po Dunavu uz večeru i razgledanje ili čak otići brodom na jednodnevni izlet do čuvene Sent Andreje. Budimpešta takođe obiluje noćnim klubovima, pa će vam boravak u njoj biti ispunjen i danju i noću.

Država Mađarska
Jezici koji se govore mađarski
Valuta Mađarska forinta

Sport i priroda

Sport i priroda Budimpešta može da se pohvali sa mnoštvom predivnih parkova i 7 ostrva na Dunavu. Na svim tim mestima je bezbroj sadržaja kako za decu tako i za odrasle u svim godišnjim dobima. Budimpešta je bila domaćin mnogim sportskim događajima tokom godina. Brojni olimpijski, svetski i evropski šampioni potiču baš iz ovog grada. Pored klasičnih sportova popularni su i razni drugi rekreativni sadržaji kao što su kuglanje, bilijar, karting, skvoš, ali i neki ekstremni sportovi su takođe zastupljeni. Budimpešta ima i veliki fudbalski stadion Ferenc Puskás, a jedan od najpopularnijih sportova je baš fudbal. Madjarski Grand Pri u Formuli 1 održava se svake godine u Budimpešti i privlači mnogobrojne ljubitelje širom sveta.

Noćni život

Noćni život Budimpešta može da se pohvali mnoštvom barova, klubova i diskoteka koje rade do duboko u noć. Čak i same termalne banje su često domaćini raznih muzičkih događaja sa neverovatnim laserskim i svetlosnim šou programom. Treba napomenuti i fantastične restorane sa nacionalnom i internacionalnom kuhinjom. Možete čak uživati i u večeri na nekom od brodova koji uveče plove Dunavom. Na njima u ponudi imate veceru i piće ili čak na nekim i celonoćni provod. U svakom slučaju, provod je zagarantovan.

Atrium Fashion Hotel

1081 Budimpešta, Csokonai utca 14, Mađarska
Cena po sobi po noćenju od 95

Više informacija

Rezervišite

Ibis Budapest Heroes Square Hotel

1068 Budimpešta, Dózsa György út 106., Mađarska
Cena po sobi po noćenju od 75

Više informacija

Rezervišite

Atlantic Hotel

1081 Budimpešta, Népszínház u 55, Mađarska
Cena po sobi po noćenju od 40

Više informacija

Rezervišite

Rezervacije putem formulara na sajtu ili slanjem email poruke na hoteli@jumbo.rs

Rezervacije putem formulara na sajtu ili slanjem email poruke na hoteli@jumbo.rs