Barselona

Barselona

Opšte aktivnosti

Barselona je glavni grad autonomne pokrajine Katalonije i jedan od nekoliko evropskih gradova koji imaju tu privilegiju da leže na obali mora. Katalonska lepotica je nadaleko čuvena kako po svojoj arhitekturi tako i po duhu koji čuva u svojim ulicama i bulevarima.

Ona je bila muza i inspiracija čuvenog Gaudija, čije remek delo predstavlja simbol ovog prelepog grada. Sagrada Familia, nedovršena katedrala predstavlja neverovatan spoj ogromne gotičke katedrale i svemirskog broda iz SF filmova. Teško za opisati ili zamisliti, obilazak Barselone mora se videti i doživeti. Barselona predstavlja kombinaciju različitih kultura i istorijskih uticaja, svojom autentičnošću i raskošnom lepotom nagrađuje sve svoje posetioce.

Barselona2Turisti mogu peške obilaziti delove Barselone koji su od kulturnog značaja, kao što su ostaci rimske kulture, srednjovekovni grad i četrvrti katalonskog modernizma. Specifična je urbanistička podela grada na blokove i dugačke avenije koje spajaju krajeve samoga grada. Najduža ulica je avenija Dijagonala koja preseca grad od severozapada pa sve do obale mora na jugoistoku.

Barselona – turističke atrakcije

Jedno od najživahnijih i najprivlačnijih mesta grada je šetalište Las Ramblas koje se nalazi između Trga Katalonije i stare luke. Šetalište svakodnevno vrvi od ljudi sve do kasnih noćnih sati. Na ovom mestu možete naći novinarnice, raznorazne prodavnice cveća i ptica, žive ulične skulpture, uvek pune kafiće i restorane. Šetalište se završava u staroj luci trgom Vrata mira (Portal de la Pau), gde se nalazi statua Kristofera Kolumba. Zanimljivo je da ruka statue sa ispruženim prstom pokazuje prema italijanskom gradu Đenovi, koji se smatra njegovim rodnim gradom.

Barselona je poznata kao grad u kojem je živeo i stvarao arhitekta Gaudi te sadrži njegova najreprezentativnija dela, koja godišnje privlače milione turista iz čitavog sveta. Katedrala Sagrada Familija (Sveta porodica) je njegovo najpoznatije delo i najposećeniji arhitektonski objekat u Španiji. Ostala je nedovršena posle njegove smrti i još uvek se gradi. Predviđa se da će biti završena oko 2020 godine.

Druga, veličanstvena dela ovog arhitekte su kompleks Park Guelj, gde je arhitekta i živeo poslednjih dvadeset godina svoga života, kuća Mila (Casa Milà), poznatija pod imenom La Pedrera i kuća Batlo (Casa Batlló). Osim dela arhitekte Gaudija, tu su još i drugi ne manje vredni spomenici katalonskog modernizma kao što je bolnica San Pau i Palata muzike (Palau de la Musika)

Osim modernizma, možemo sresti i istaknuta dela drugih istorijskih perioda. Iz srednjevekovnog perioda vredno je istaknuti dela gotike, koja su
prisutna u starom gradu i po kojima je i cela jedna četvrt dobila ime, Bario gotiko.

Država Španija
Jezici koji se govore Španski, Engleski
Valuta Euro
Vizni režim Nije potrebna viza

Sport i priroda

Sport i priroda Barselona ima dugu sportsku tradiciju. Bila je domaćin Letnjih Olimpijskih igara 1992. godine. Nikako ne treba zaboraviti pomenuti širom sveta poznati fudbalski klub Barselona. Barselona može da se pohvali sa 60 parkova, od kojih je 12 istorijskog karaktera, 5 botaničkih bašti, 45 gradskih parkova i 5 šuma. Svake godine površine grada sa parkovima rastu. Na tim mnogobrojnim zelenim površinama mogu se naći razni sadržaji kao što su na primer zoološki vrt, muzeji, razne stare vojne citadele kao i mnogobrojne terene za rekreaciju. Port Avantura je jedan od najvećih zabavnih parkova u Evropi i godišnje privuče oko 3 miliona posetilaca. Nalazi se na sat vremena vožnje od Barselone. Barselona se može pohvaliti i plažama. Prema National Geographic-u i Discovery kanalu nalazi se na listi top 10 plaža na svetu. Poseduje 7 plaža dužine 4.5 km duž obale.

Noćni život

Noćni život Barselona može da se pohvali mnogim zabavnim sadržajima. Mnošto živih kafića i restorana nacionalne kuhinje preneće vam živi i topli mentalitet stanovnika grada. Postoji mnogo lokacija gde se može slušati živa muzika, puno pozorišta i mnoštvo uličnih zabavljača i mimičara duž La Rambla šetališta. Barselona je i domaćin mnogim muzičkim festivalima i poseduje veoma istaknutu muzičku alternativnu scenu. Za svakoga po nešto.

Best Western Premier Hotel Dante

Mallorca, 181, Ešample, 08036 Barselona, Španija
Cena po sobi po noćenju od 120

Više informacija

Rezervišite

Silken Concordia Hotel

Paral·lel, 115, Sans Monžuik, 08004 Barselona, Španija
Cena po sobi po noćenju od 105

Više informacija

Rezervišite

Barcelona House Hotel

Escudellers, 19, Sijutat Velja, 08002 Barselona, Španija
Cena po sobi po noćenju od 60

Više informacija

Rezervišite

Rezervacije putem formulara na sajtu ili slanjem email poruke na hoteli@jumbo.rs