Amsterdam

Amsterdam

Opšte aktivnosti

Amsterdam je nastao kao malo ribarsko selo u XIII veku. Prema legendi, osnovala su ga dva frizijanska ribara, koja su se naselila na obalama reke Amstel u malom čamcu sa svojim psom. Danas je ovo glavni grad Holandije, poznat po liberalnim stavovima, bogatoj kulturi i jedna od najposećenijih turističkih destinacija Evrope.

Grad presecaju kilometrima dugački kanali, na čijim uređenim obalama se nalaze brojni muzeji i galerije. Kanali takođe predstavljaju jedno od obeležja grada, a oni su i svedoci bogate istorije grada. Tri glavna kanala potiču iz jezera, a to su Herengracht, Keizersgracht i Prinsengracht koji su prosto načičkani brodićima koji vas mogu prevoziti do drugih delova grada. Fantastičan obilazak za pamćenje!

amsterdamNikako ne bi trebalo propustiti srednjevekovni Oude Kerk, 800 godina staru crkvu sa malim kućicama u okviru nje, Nuewe Kerk (novu crkvu) i Houten Huis ( drvenu kuću) koji privlače bliceve foto-aparata turista. Veći deo istorijskog centra grada izgrađen je u zlatnim godinama grada u XVII veku, kada se Amsterdam smatrao jednim od najbogatijih gradova sveta, sa razvijenim trgovačkim vezama ka Baltiku, Severnoj Americi, Africi, Indoneziji i Brazilu.

Tokom ovog perioda nastale su brojne impozantne građevine, danas obeležja grada koja izmamljuju uzdahe posetioca. To su Kraljevska palata, Westerkerk, Zuiderkerk i drugi. Zbog lepote ovih prirodnih kanala i oko 1300 mostića koji spajaju njihove obale Amsterdam zovu i “ Venecija severa“.

Amsterdam je bogat muzejima na otvorenom, uključujući tu i Stedelijk muzej i muzeje Rembrantova kuća, Van Gogova kuća, u kojima se nalaze mnoga umetnička dela od neprocenljive vrednosti ovih umetnika. Svakako diveći se umetničkim delima ne bi trebalo propustiti obilazak kuće Ane Frank na Prinsengrahtu gde je pronadjena čuvena knjiga male jevrejske devojčice sakrivena pred najezdama nacističkih vojnika.

amsterdam1Ova metropola danas predstavlja grad gde su sve različitosti prihvaćene i grad koji svojom liberalnošću ide korak ispred svih, pa je veoma interesantan mlađim generacijama, ali mu ni „stariji“ ne mogu lako odoleti. Da biste osetili savremeni evropski duh, morate posetiti ovaj grad i u njemu pronaći kutak za sebe, a onda, vraćaćete se redovno, to je sigurno!

Država Holandija
Površina 219km2
Jezici koji se govore holandski, nemački, engleski
Valuta EUR
Vizni režim Državljanima Republike Srbije nije potrebna turistička viza za ulazak u Holandiju.

Sport i priroda

Sport i priroda Amstersdam je grad sporta. Jako je teško reći koji sport je najpopularniji u ovom gradu. Ovde se redovno održavaju utakmice UEFA Lige šampiona, Uefa Lige Evrope, mada su i sva takmičenja iz ostalih sportova zastupljena. Omiljeni fudbalski klub je Ajax na cijoj se Amsterdam areni okupe desetine hiljada navijaca tokom sportskih dešavanja.Pored popularnih sportova, unazad par godina sve više mesto zauzima i Joga, a zastupljeni su i vodeni sportovi, jahanje kao i korfbal.

Noćni život

Noćni život Usled svog liberalnog zakona Amsterdam ima verovatno najsadržajniji noćni život u Evropi. Ogroman broj noćnih klubova, diskoteka, restorana i barova radi tokom čitave noći. Dozvoljeno je skoro sve i svi nezavisno od opredeljenja mogu pronaći mesto za uživanje. Mladi iz cele Evrope dolaze, pored ostalog, upravo i da bi okusili na daleko priznat noćni život Amsterdama.

Kultura i istorija

Kultura & istorija Amsterdam je jedan od centara evropske kulture: od pozorišnih predstava do uličnih performansa, od bioskopa i koncertnih sala do predivnih antikvarnica u muzejskoj četvrti. Svake godine u Amsterdamu se odigrava stotina premijera na raznim pozornicama širom grada i jako puno svetski poznatih imena održava koncerte, gostovanja, predavanja.

Bilderberg Garden Hotel

Dijsselhofplantsoen 7, Amsterdam Aud Zaud, 1077 BJ Amsterdam, Holandija
Cena po sobi po noćenju od 190

Više informacija

Rezervišite

Hotel Omega

Jacob Obrechtstraat 31-33 1071 KG, Amsterdam, Holandija
Cena po sobi po noćenju od 90

Više informacija

Rezervišite

Hotel Grand Downtown Amsterdam

Amsterdam
Cena po sobi po noćenju od 150

Više informacija

Rezervišite

Hotel Central Park Amsterdam

Amsterdam
Cena po sobi po noćenju od 75

Hotel Central Park Amsterdam je siguran izbor kako po Više informacija

Rezervišite

Rezervacije putem formulara na sajtu ili slanjem email poruke na hoteli@jumbo.rs

Amsterdam 4 dana/3 noći – avio+hotel

Amsterdam
Cena po osobi od 305

Svratite do Amsterdama,  grada koji je nekima Više informacija

Rezervišite