Bansko

Bansko

Opšte aktivnosti

Bansko je najmladji skijaški centar u Bugarskoj smešten na padinama planine Pirin, i važi za jedan od najboljih ski resorta Bugarske. Od Beograda je udaljen 650km, od glavnog grada Bugarske, Sofije, 150km, i 60 km od Blagoevgrada.

Poznat je po najdužoj skijaškoj sezoni u celoj Bugarskoj (15.12.-15.05.) a prosečna temperatura tokom januara, najhladnijeg meseca iznosi -2C. Sneg obilno pada i pravi konstantni snežni pokrivač od 2m.

Jedinstveni mali gradić Bansko, autentične arhitekture, smešten je na nadmorskoj visini od 930m, dok se splet skijaških staza nalazi iznad grada na nadmorskoj visini od 1100m-2560m. Grad Bansko uspešno je zadržao tradicionalni izgled starih bugarskih varoši, te šarmom svojih starih kuća pretvorenih u čuvene bugarske mehane, parkom, muzejima, bibliotekom i mnogobrojnim sadržajima i aktivnostima privlači goste iz celog sveta, kako skijaše tako i ne-skijaše.

Skijašima Bansko nudi svoju jedinstvenu 16km dugu stazu, koja se proteže od najvišeg vrha Todorka (2746m), pa sve do bazne stanice Gondole u podnožju. Poslednjih 7km staze je osvetljeno a cela staza je opremljena topovima za veštački sneg koji obezbedjuju neometano skijanje i u toplijim uslovima. Bansko ima ukupno 17 staza, ukupne dužine 65km, uključujući 9 km “cross country” staza. Pristup stazama omogucava Gondola kapaciteta 2000 skijaša na sat, koja prima maksimum 8 putnika po rotaciji.Prema “težinama” staza, podela je sledeca : 35% početničke,40% srednje težine i 25% naprednih.Najvisa visina staze je na 2600m, najniža na 990m. Gondolom se za 24 minuta stiže na vrh visok 1635m, gde se račvaju staze i žice., dalje postoje : 6 cetvoroseda propusne moći 800/900 skijaša na sat, 1 trosed propusne moći 800 skijaša na sat, 7 vučnica i 2 baby lifta.Radno vreme liftova je od 09.00h do 16.30.h, a na raspolaganju je i noćno skijanje. Pored kvalitetnog skijanja, ovde postoje izvanredne mogućnosti za ostale zimske sportove kao što su snowboard, cross country, biathlon, itd. Svim svojim gostima, Bansko nudi dnevno, večernje i noćno uživanje, bilo da su u pitanju vrsni skijaši, skijaši početnici ili oni koji nisu toliko ljubitelji skijanja i zimskih sportova koliko su zaljubljenici u prirodu i njene lepote.

Mnoštvo raznovrsnih hotela i apartmana, namenjenih različitim potrebama, ukusima, željama i mogućnostima, zadovoljiće sve , od najrazmaženijih gostiju do onih sa manjim budzetom. Velika većinasmeštajnih kapaciteta je ili potpuno nova ili izgradjena pre sezonu, dve, a objekti koji su nešto stariji redovno se održavaju, te su i oni izuzetnog kvaliteta. Za one koji svoja putovanja zele da obogate upoznavanjem sa lokalnim specijalitetima i grumanlucima podneblja u koja odlaze, ponudom u Banskom nikako neće biti razočarani. Ukusna nacinalna bugarska jela i crveno vino mogu se naći na svakom koraku, u preko sto tradicionalnih restorana zvanih “mehana”. Živa muzika je sastavni deo ambijenta ovih kafanica, a za ljubitelje malo drugačije zabave, u ponudi su mnogobrojni barovi, kafei i noćni klubovi, koji ostaju otvoreni do ranih jutarnjih sati.

Država Bugarska
Jezici koji se govore Bugarski,engleski.
Valuta Bugarski lev
Vizni režim Nije potrebna.

Hotel Kempinski Grand Arena

Cena po sobi po noćenju od 79

Hotel Kempinski Grand Arena se nalazi na oko 20m od Više informacija

Rezervišite

Hotel Bellevue Residence

Cena po sobi po noćenju od 35

Hotel Bellevue Residence je lociran na 300 metara od ski Više informacija

Rezervišite

Polaris Inn Apartments

Cena po sobi po noćenju od 25

Polaris Inn Apartments su locirani na samo 80 m od ski Više informacija

Rezervišite

Hotel Guinness Aparthotel

Cena po sobi po noćenju od 24

Hotel Guinness Aparthotel se nalazi na oko 500m od Više informacija

Rezervišite

Casa Karina Apartmani

Cena po sobi po noćenju od 23

Casa Karina Apartmani nalaze se na 200m od gondole i na Više informacija

Rezervišite

Hotel Park Gardenia Spa

Cena po sobi po noćenju od 21

Hotel Park Gardenia Spa je smešten na 5 minuta hoda od Više informacija

Rezervišite

Hotel Maria Antoaneta

Cena po sobi po noćenju od 21

Hotel Maria Antoaneta se nalazi na oko 200m od gondole Više informacija

Rezervišite

Royal Towers Apartments

Cena po sobi po noćenju od 18

Royal Towers Apartments su udaljeni samo 50 m od gondole Više informacija

Rezervišite

Apartman Eagles Nest Apartments

Cena po sobi po noćenju od 8

Apartman Eagles Nest Apartments se nalaze na 5 minuta Više informacija

Rezervišite

Rezervacije putem formulara na sajtu ili slanjem email poruke na hoteli@jumbo.rs